Освен че прокуратурата разпространи ЕГН-тата на премиера, главния прокурор, депутата от ДПС Делян Пеевски, държавното обвинение допусна и още един пропуск в своето съобщение.

Чрез разпространената официално информация много лесно може да се стигне и до ЕГН-та, три имена и длъжности на повече от 2000 прокурори и следователи.

На една от снимките, разкрити от прокуратурата, се вижда т.нар. „баш хистори” - система, използвана от хакери. Освен единните граждански номера на Борисов, Цацаров и Пеевски, там са и ЕГН-тата на свързани с депутата от ДПС адвокати.

Снимка: btvnovinite.bg

bTV направи корекция във файла, за да запази личните данни на потърпевшите.

Снимка: btvnovinite.bg

На пръв поглед разкритата информация изглежда автентична, обяснява IT експертът Светлин Наков. Прави обаче изрична уговорка.

„Изглеждат автентично, но нямаме доказателства, че са верни. Това в компютърния свят се доказва с криптографски и цифрови подписи и други инструменти. Това, че някой е направил скрийншот означава, че може да променя буквички върху собствения си лаптоп. Вярвам, че много дизайнери го могат това нещо”, коментира Наков.

На друга снимка, разпространена от прокуратурата, се забелязва стоп кадър, показващ открита уязвимост на държавната Агенция "Митници".

Снимка: btvnovinite.bg

Наков показва как такава снимка лесно може да бъде манипулирана. Дава пример със сайта на bTV.

„Доста лесно човек може да направи такива скрийншотове на нещо, което не е така. Ето един пример как съм хакнал сайта на bTV, което не се е случило”, обясни експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

В публично огласените данни на обвинението попада и снимка на сайт за споделяне на информация.

Снимка: btvnovinite.bg

Държавното обвинение обаче е пропуснало да заличи името на името на файла, качен в платформата. Тъй като сайтът е за публично споделяне, за секунди се стига до масив от личните данни на 2099 души – три имена, ЕГН и длъжности.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред тях са кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, директорът на Националното следствие Борислав Сарафов, новият шеф на Спецпрокуратурата Димитър Франтишек, както и доскорошният шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Масивът се допълва от редица следователи и младши прокурори.

Снимка: btvnovinite.bg

bTV научи от свои източници, че в списъка попадат и пенсионирани вече прокурори.

От Комисията за защита на личните данни съобщиха за bTV, че "личните данни не са нещо недосегаемо, когато има преобладаващ обществен интерес, какъвто е конкретният случай. Те могат да бъдат използвани пропорционално с цел задоволяване на този обществен интерес."

  • Експерт по киберсигурност: Държавата има софтуер за защита на информацията, но не знае да го управлява
  • След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП
  • Иван Тодоров от "ТАД Груп" остава в ареста
  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"
  • Нов опит на арестувания шеф на „ТАД Груп” да излезе на свобода
  • Вицепремиерът Марияна Николова: До 15 години затвор за киберпрестъпления в НК
  • Два месеца след атаката: НАП с приложение за проверка на данните
  • НАП (най-накрая) ни казва какви наши данни са изтекли
  • Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си
  • Съдът пак не пусна от ареста собственика на „ТАД Груп”