Специализираният съд пусна срещу гаранция 100 хил. лв. Иван Тодоров, собственик на ИТ фирмата „ТАД груп”. Той трябва да ги внесе до 10 дни.

Тодоров беше задържан вчера на Летище София при пристигането му у нас и официално получи обвинение в кибертероризъм.

Мотивът на съда е, че няма риск да се укрие, защото се е върнал доброволно от чужбина.

Според държавното обвинение след хакерската атака срещу НАП в компютрите на фирмата са открити личните данни на повече от 5 милиона българи.

Обвинения получиха и двама негови служители – Кристиян Бойков и Георги Янков. След арестите Бойков и Янков вече са на свобода – съответно с подписка и под гаранция от 20 хиляди лева.

От прокуратурата твърдят, че от „ТАД Груп” са избирали определени фирми, чиито данни нерегламентирано да копират, а информацията, свалена от сървърите на НАП е била предоставена на онлайн изданието „Биволъ”, седмици преди обществеността да разбере за кибератаката. Това става ясно от доказателствата по разследването за кибертероризъм и разпитите на служители на компанията, обяви днес наблюдаващият прокурор Евгения Станкова пред журналисти.

Собственикът на сайта „Биволъ” Асен Йорданов обяви в профила си във „Фейсбук”, че ще ги съди за клевета.

„Прокуратурата действа като бухалка”, каза пред bTV Йорданов.

„Целта на това деяние е именно такава – да се дестабилизира политическата обстановка в страната, правителството и да се всее смут и страх в населението, който е и постигнат, има го налице като реални действия.

Осъществено е посегателство върху сървъра на поливните системи, които са пред парламента. Като данните, които се съдържат в материалите по делото става въпрос, че е имало такова желание – евентуално при преминаването на автомобили – държавни например или на гости – евентуално да бъде активирана поливната система..., с което да се създаде затруднение в придвижването”, коментира още Станкова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!