Нов арест по аферата с кибератаката срещу приходната агенция. Собственикът на фирмата, в чиито компютри прокуратурата откри данните на милиони българи, беше задържан на летището.

Прокуратурата ще поиска той да остане за постоянно в ареста като подбудител на хакерската атака.

Снимка: bTV

Защитата му определи задържането като възмутително, защото той се е прибрал доброволно и е обявил, че ще съдейства на разследването.

Иван Тодоров беше арестуван от "Гранична полиция" малко след като слезе от самолета на връщане от планирана командировка в чужбина. Малко по-късно  в Националното следствие му беше предявено и обвинението в кибертероризъм. Така на практика той стана третият обвиняем за хакерскиата атака над приходната агенция.

Разследващите твърдят, че Тодоров и търговския директор на компанията - Георги Янков, са подбудили 20-годишния Кристиян Бойков към киберпрестъпление, което довело до смут и страх в обществото. Защитата обаче определи ареста му като възмутителен.

Иван Тодоров беше арестуван минути след като самолетът му кацна у нас.  

Снимка: bTV

Обвиненият за подбуждане на кибертероризъм Иван Тодоров, собственик на "ТАД Груп", пристигна на летище София днес в 9:05 часа с редовен полет от Истанбул.

Адвокатът му го очакваше на летището, но Тодоров беше отведен от самолета направо в ареста на Националното следствие.

Тодоров беше обявен за издирване, а прокуратурата издаде за него европейска заповед за арест. Самият той обаче беше категоричен, че няма да се скрие от правосъдието. 

На въпрос дали е наясно, че още със стъпването на българска земя е вероятно да бъде задържан Тодоров отговори:

„Наясно съм и не се притесняват от това, няма от какво да се страхувам. Ние вече 3-4 години се опитваме да подобряваме сигурността на частни и държавни институции.  Искаме да работим в полза на държавата, не против нея”, коментира собственикът на „ТАД Груп”.

Адвокатите обясниха, че той е съдействал на разследването и не е било нужно да влиза в ареста.

„Възмутително е задържането за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагане на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне и че днес ще се яви. В този случай да се твърди, че има опасност от укриване, е злоупотреба със закона и с правомощия”, заяви адвокатът на Иван Тодоров, Ина Лулчева.

От прокуратурата не коментираха. Преди дни обаче главният прокурор заяви, че имат доказателства за атаката срещу НАП и че извършителят Кристиян Бойков не е действал сам.

Засега няма данни, че прокуратурата е стигнала и до поръчител.

Утре прокуратурата ще даде още подробности по случая. Адвокатите обаче припомниха, че Георги Янков и Кристиян Бойков, които са със същите обвинения за кибертероризъм, бяха освободени под гаранция от 20 хиляди лева.

  • Експерт по киберсигурност: Държавата има софтуер за защита на информацията, но не знае да го управлява
  • След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП
  • Иван Тодоров от "ТАД Груп" остава в ареста
  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"
  • Нов опит на арестувания шеф на „ТАД Груп” да излезе на свобода
  • Вицепремиерът Марияна Николова: До 15 години затвор за киберпрестъпления в НК
  • Два месеца след атаката: НАП с приложение за проверка на данните
  • НАП (най-накрая) ни казва какви наши данни са изтекли
  • Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си
  • Съдът пак не пусна от ареста собственика на „ТАД Груп”