Обрат по делото за кибератаката в Приходната агенция. Апелативният Специализиран наказателен съд постанови постоянен арест за собственика на компанията „ТАД Груп” Иван Тодоров.

Прокуратурата представи нови доказателства срещу Тодоров, сочен за един от подбудителите на хакерската атака в НАП, довела до теча на личните данни на над 5 милиона българи.

Съдът определи, че шефът на "ТАД Груп" е опасен за обществото. Изненадващата развръзка дойде след драматично и изтощително заседание, а съдът за минути взе решението си по случая.

Магистратите обявиха, че няма риск Иван Тодоров да се укрие от правосъдието. Определиха го обаче като опасен за обществото по няколко причини.

Първо – собственикът на „ТАД Груп” имал специфични умения и знания и можел да контролира дейността на служителите си. И второ – за него имало доказателства, че е бил наясно с хакерската атака срещу НАП, която всяла страх и смут у хората.

Съдът цитира доказателствата, разпространени по аферата преди дни от специализираната прокуратура, а именно – експертизи от видеозаписите в офиса на „ТАД Груп” и свидетелски показания.

Съдебният състав обърна внимание и на една от новите експертизи на аудио записите от камерите в офиса, в един от които, според прокуратурата, Бойков и Тодоров коментират защо няма публикации във връзка с кибератаката.

Разпространяването на такъв обем данни води до всяване на смут и страх у хората, като Тодоров в качеството си на собственик на фирмата е съпричастен към разпространението на информацията, категоричен е второинстанционният спецсъд. Изтекли са доходи от заплати, пенсии, наеми, внесени данъци, информация от агенция по заетостта и Агенцията за социално подпомагане, както и данни за кредити от различни банки.

Иван Тодоров беше арестуван и обвинен като подбудител на хакерската атака срещу НАП. Според прокуратурата той и колегите му са източили данните на над 5 милиона българи.

Преди дни съдът освободи Тодоров под гаранция от 100 хиляди лева. Гаранцията, обаче, беше отменена.

Иван Тодоров дойде рано сутринта в съда, за да се запознае с материалите по случая. „Нищо на никого не съм поръчвал, прекалявате вече”, коментира той.

Часове по-късно изненадващо пред съдебната зала дойде обвиненият в кибертероризъм Кристиян Бойков.

Съдът обаче не допусна Бойков да даде показания в полза на шефа си.

– Защо беше важно за защитата Кристиян Бойков да даде показания?
– За да каже, че няма никакви отношения с Иван Тодоров във връзка с копирането и с всяка друга дейност във фирмата. Кристиян Бойков дойде сам с желание да го заяви”, каза адвокатът на Иван Тодоров Ина Лулчева.

Магистратите отмениха паричната гаранция на шефа на „ТАД Груп” и го върнаха в ареста.

„Съдът взе решение, че обвиняемият е обществено опасна личност и има достатъчно доказателства да се приеме, че е извършител на престъплението, за което е обвинен”, заяви Даниела Ангелова.

„Доказателства за подбудителство няма. Всички чухте в залата, че като собственик и управител той трябвало да вижда какво става на камерите. Но нито една дума не се спомена, че той е накарал Кристиян Бойков да извърши това копиране и разпространение”, допълни Ина Лулчева.

Решението на съда е окончателно и не може да се обжалва.

Прокуратурата отказа да отговаря на въпроси и не обясни дали скоро ще стане ясно кои са поръчителите на кибератаката срещу НАП.

Адвокатите определиха съдебното решение като начин да се тушира създаденото напрежение в обществото.

Останалите двама обвиняеми по аферата са на свобода – Кристиян Бойков с мярка за неотклонение „подписка”, а Георги Янков – под гаранция от 20 хиляди лева.

  • Експерт по киберсигурност: Държавата има софтуер за защита на информацията, но не знае да го управлява
  • След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП
  • Иван Тодоров от "ТАД Груп" остава в ареста
  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"
  • Нов опит на арестувания шеф на „ТАД Груп” да излезе на свобода
  • Вицепремиерът Марияна Николова: До 15 години затвор за киберпрестъпления в НК
  • Два месеца след атаката: НАП с приложение за проверка на данните
  • НАП (най-накрая) ни казва какви наши данни са изтекли
  • Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си
  • Съдът пак не пусна от ареста собственика на „ТАД Груп”