Апелативният специализиран съд трябва да се произнесе по мярката за неотклонение на собственика на компанията „ТАД Груп”. Иван Тодоров беше арестуван и обвинен като подбудител на хакерската атака срещу НАП. Според прокуратурата той и колегите му са източили данните на над 5 милиона българи.

Преди дни съдът освободи Тодоров под гаранция от 100 хиляди лева, а днес и обвинението, и защитата обжалват това решение.

От държавното обвинение искат заседанието да бъде закрито заради нови доказателства във връзка с хакерската атака. Те ще включват документи, данни от разпити и информация от държавни институции, застрахователи и банки. Повече подробности прокурорите на този етап не дават.

Снимка: Ладислав Цветков

Не коментира и защитата. Самият Тодоров беше изключително лаконичен пред камерите с мотива, че иска да мине следствието, като той единствено подчерта, че не е поръчител на престъплението и не се притеснява от нищо.

Снимка: Ладислав Цветков

Изненадващо, в съда дойдоха и соченият за извършител на кибератаката Кристиян Бойков и неговият адвокат Любен Казанлиев. Младият компютърен специалист отказа да коментира дали му е било предлагано да стане свидетел по делото срещу това да паднат обвиненията за кибертероризъм срещу него.

Решението на Апелативния специализиран съд дали да го върне в ареста днес ще е окончателно.