Високи температури, пожари, предупреждения за опасно време – това беше актуалната картина през юли месец в прогнозата за времето и в новините.

Какво ни очаква през август и как се променя климатът – разговор със синоптика от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Анастасия Стойчева и метеорологът на bTV Станислава Цалова.

„Август е типични летен месец, ще имаме високи температури. Тази месец очакваме да са до 35°-40°. С много голяма сигурност може да кажем, че не очакваме толкова продължителен период с такива температури, каквито имахме през юли – над 40°“, обяви Анастасия Стойчева.

Синоптикът прогнозира, че през август няма да бъдат достигнати и надминати температурните рекорди за страната ни.

„Пак ще имаме периоди, в които температурите ще са 34°-39°. Това ще се случи още следващата събота и неделя, след това захлаждане, което усещаме вече почти навсякъде в страната“, допълни Стойчева.

 

По думите ѝ степента на пожароопасност остава висока и през август. Метеорологът напомни, че на сайта на НИМХ всеки ден се публикува актуализирана карта на пожароопасността за три дни напред.

В края на юли и началото на август България беше домакин на 61-ата пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН.

„Като телевизионен метеоролог от тази сесия разбрах, че ние имаме още много работа. Обърна се много внимание на местната власт, какво трябва да направят градовете, например презастрояването“, коментира Станислава Цалова.

Как да опазим природата и кога ще се проведе инициативата на bTV „Да изчистим България заедно“ – гледайте във видеото!