Три български разработки има в момента в борба срещу коронавируса. Близо ли сме до българско лекарство срещу COVID-19 и кои наши изобретения биха ни предпазили от вируса?

Учени от цял свят търсят лек срещу коронавируса. До момента има над 300 научни статии, търсещи изход от проблема.

Снимка: btvnovinite.bg

Димитър Димитров е основател на частна научно-изследователска компания, която от 4 години работи по откриването на нови лекарствени молекули. Последната, която откриват, е способна да въздейства на два от гените в човешкия организъм, отговорни за пътя на коронавируса до тялото ни.

Снимка: btvnovinite.bg

„ССР5 0 този ген, който отговаря за СПИН-а, е едната пътека, а другата е разпространението ССР7. Другият ген, с който тази молекула се връзва. Там е разпространението на метастаза на рак. Всъщност този ген не позволява в случая, че ти му въздействаш, не позволява да може да се репликира. Искаме да вземем модела и да го приложим на коронавируса. Нашата цел в момента е да лекува“, обясни Димитър Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

В екипа на Димитър работят дистанционно 20 учени от цял свят. Създаването на молекулата им отнема 4 месеца, но пътят от нея до лекарството, което реално може да бъде ръцете на хората, обикновено трае 4 години и подлежи на много процедури по тестване и одобрение.

Друга разработка на учени от БАН предлага активен въглен от костилките на кайсия, който да се влага в евтините предпазни маски.

Снимка: btvnovinite.bg

20 тона костилки от кайсии чакат да бъдат обработени и могат да бъдат вложени до седмица в маските. В същото време през седмицата стана ясно, че няколко български предприятия са готови да произвеждат маски.

В началото на седмицата бе създаден и кризисен мониторинг център за пациенти със симптоми на коронавирус. С него се прави телемониторинг на пациенти от дистанция.

Устройство се поставя на тялото на пациента, а софтуер обработва данните и ги изпраща в центъра. При влошено състояние лекарите могат своевременно да реагират по телефона с лекуващия лекар или със самия лекуван.

Това ще даде възможност на болниците да съкратят леглата в карантинните отделения за коронавирус.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 460 17 133 912
Света 5 734 864 56 718 354 208 2 466 989
Заразени* Нови Починали
България 2 460 17 133
Света 5 734 864 56 718 354 208
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer