Математикът Вълчо Милчев, един бляскав ум, който след тежък инсулт, успява да се възстанови до там, че да продължи да издава книги по математика и да обучава своите ученици. 

Неговият глас сега е неговият спътник в живота Нина. Защото след инсулта Вълчо губи способността си да говори.

Вълчо и Нина ни посрещат топло в дома си в Кърджали. Държат се ръка за ръка.

Минават заедно през добро и лошо вече 26 години. Днес тя е неговият глас, защото след тежък мозъчен инсулт, Вълчо губи способността си да говори.

И двамата били в сферата на журналистиката. Тя е тази, която ги събира – той бил заместник главен редактор в регионален вестник, а тя – репортер.

“Видях в него един умен мъж, интелигентен, голям кавалер. И съчетанието от тези неща ме накара да направи житейския си избор категорично. Не съм се разочаровала и смятам, че преценката ми е била точна тогава”, разказа Нина Стефанова.

Вълчо Милчев завършва "Математика-производствен профил" в Софийския университет, а след това специализира и "теория на вероятностите". През 2004 г. той се разделя с журналистиката и се връща към първата си професионална любов – математиката.

“На следващата година беше създадена Школата по математика към училището в Кърджали, която той оглави и ръководи близо 15 години. Той успя в тази школа да направи ценни неща, да подготви учениците си, да им вдъхне увереност, че могат да бъдат сред математическия елит в страната, че могат да се конкурират с ученици от елитни математически гимназии и да печелят награди”, добави Нина Стефанова. 

Учениците от школата започват да грабят десетки грамоти и медали не само в страната, но и извън границите ѝ.

“Нещо повече, той успя да ги изведе на територията на науката. Което пък за ученици е грандиозен успех, според мен. Той самият с неговите учениците имат 47 публикации в математически списания в САЩ, Канада и къде ли не. Негова съвместна разработка е част от световната онлайн математическа енциклопедия”, каза съпругата на Вълчо Милчев. 

Той успя да промени съдбата на много деца. Отнасят се с обич към него и ще цитирам една от неговите ученички, каза така: "Г-н Милчев е човек от моето семейство, той ми разкри един свят, който дори не съм подозирала, че съществува”, добави тя. 

Вълчо е известен като "математическата мисъл на Кърджали". Съвсем заслужено. Той има толкова много награди и отличия, които трудно могат да се изброят. 

Животът им се променя преди близо четири години, когато Вълчо получава тежък инсулт.

“Не знам дали някой може да бъде подготвен за такова събитие, аз не бях. Това беше огромен шок. Случи се на лятната изследователска школа в Благоевград, август, 2019 г. Още първия ден ми се обадиха да ми кажат, че са в спешното и вероятно е получил инсулт. Изкара само една вечер там, на следващата сутрин го транспортирахме до "Света Анна" в София. И там изкара критичните дни за това заболяване”, разказа Нина Стефанова.

“След двата скенера, невролозите бяха максимално откровени, казаха, че инсултът е тежък. И не могат да направят никакви прогнози. Беше парализирана цялата дясна страна. Не можеше да говори, афазията беше пълна. И предстоеше сериозна борба”, добави тя.

Лекарите в болница "Света Анна" правят всичко възможно да спасят живота на Вълчо, но пораженията са големи. Следва дълъг престой, после и рехабилитация. 

“Така, след около 25 дни ние се върнахме в Кърджали, където започна същинската битка за пълноценен живот. Наложи се да се преустройваме бързо и виждаш как грижливо подредените листчета на сегашния ти летопис се разпиляват във всички посоки”, каза тя.

Но желанието за живот е толкова силно, че нищо не успява да сломи математика. 

Той започва буквално от нулата да гради отново живота си. 

“Истината е, че той пренесе качествата си от математиката в живота. Дисциплиниран, методичен, последователен, търсещ вярното решение на всеки проблем. И така, четири месеца след този инсулт, той тръгна по начин, по който, никой не вярваше, че е претърпял такъв тежък инцидент. Хвърли бастуна четири месеца, след като получи инсулта. Успя да възстанови работата с компютър и започна да пише книгите си”, разказа Нина Стефанова.

Вълчо Милчев се научил и да пише отново. Като първокласник, от "А" и "Б".

“Този тефтер е сизифовия труд на Вълчо. От буквите, до думите, до свързания текст, имаше домашна всеки ден, която му определях аз. И вечер му проверявах домашните. Определях колко страници за пише. Той нито веднъж не се отказа. Възстанови писането, възстанови красивия си почерк”, добави тя.

И макар да не може да говори, продължава да обучава ученици, защото вярва, че има какво още да даде на децата.

Мария Александрова е една от неговите ученички, която вече е студентка в Софийския университет в специалност "Софтуерно инженерство".

“Като учител той е много спокоен, много търпелив. Не е учител, който ще те накара да се почувстваш притеснен или ако не знаеш нещо. Освен добър учител, той имаше и много приятелско отношение към нас. Разработвали сме проект и след инсулта. И аз бях впечатлена от борбеността му и желанието за живот. Показвал ми е нагледно задачи и сме общували чрез имейли. Господине, искам да ви пожелая още бъдещи успехи в сферата на математиката, искам да ви благодаря, за подхода и невероятното отношение. Вие сте допринесли за това да се запали искрата на математиката”, разказа Мария Александрова.

В рамките на две години след тежката диагноза, Вълчо успява да издаде две книги по математика. Получава и отличието "Почетен гражданин" на град Кърджали – заради упоритостта и желанието за живот. 

“Много е важно при какви лекари ще попаднеш, особено в началото, когато се бориш за живота си. Много е важно каква е твоята лична мотивация. И колко много искаш да бъдеш пълноценен и колко много не искаш да се оставиш на самосъжалението. Според мен комбинацията от тези неща е път към успеха”, смята Нина Стефанова.

Две години след тежкия инсулт, Нина и Вълчо посещават доцент Росен Калпачки за контролен преглед. Той е лекарят, приел тежкия случай в болница “Света Анна”. Но за две години промяната е голяма. 

“Тогава му показахме и двете книги, които Вълчо написа след инсулта и това, че е станал почетен гражданин на Кърджали. И аз го попитах – "доцент Калпачки, дали има и други пациенти?" Той каза – "не, няма". Освен това каза, че той самият е завършил математическа гимназия, но му изглежда много сложно това, което е написано”, добави тя.

Сега Нина и Вълчо продължават да се борят с останалите последици от инсулта. Загубата на говор остава един от основните проблеми. 

“Продължаваме, вече три години и половина, никога не сме спирали. Наистина напредъкът е много голям. Логопедката казва, че той е специален пациент и единственият мотивиран, който да успее. Понякога в медицината стават и чудеса. Иска ми се да вярвам, че може и да се случи това”, каза Нина Стефанова.

Тя подчерта, че Вълчо пише следващата си книга. “Тя ще бъде интересна като подход, като начин на писане. Той е авторът, редактори са негови ученици”, обясни тя. 

Вълчо и Нина продължават напред. Един силен мъж и една силна жена. 

Когато 1+1 е равно на 1 силно цяло, което с малки стъпки продължава смело по своя път.

“Ако в целия този разказ всичко изглежда подредено, гладко и оптимистично, то съвсем не е така. Имало е дни, в които отчаянието е вземало връх над надеждата. Не са били малко тези дни. Ако човек иска да живее пълноценно, няма друг избор, освен да се справи. Изпитанията са за това, да ги посрещаме. Опитваме се да не ги драматизираме и да продължаваме напред. С малки стъпки. Понякога си мисля, че силите ни свършват, но идва следващият ден, вземаш се в ръце, забравяш за това и продължаваш напред. Няма друг път според мен. Това е пътят – напред”, завърши Нина Стефанова.