След пиковете на новозаразени с COVID-19, най-голямата опасност е, че можем да се събудим в ден, в който няма да има кой да ни лекува. 15 са заразените медици в столичната болница "Св. София".

bTV получи сигнал от служител на болничното заведение, че в понеделник, 19 октомври, са установени 7 положителни проби сред персонала, но мерки не са взети. Той твърди, че контактните лица не са били карантинирани и изследвани, така се е стигнало до заразяването на още 10 души сред медиците в болницата. Авторът на сигнала пожела да остане анонимен, защото се страхува да не остане без работа.

Заразени в ПСАГБАЛ “Св. София” са 15 души, от които 10 лекари, 3 акушерки и 2 санитарки, съобщи директорът на болничното заведение д-р Гергана Коларова в „Тази събота“.

Снимка: btvnovinite.bg

Информацията, която е подадена до bTV, е некоректна. Лекарите в болницата се изследват регулярно. На 16 октомври са регистрирани първите 4 случая на коронавирус и в рамките на следващите няколко дни са изследвани 120 служители, контактни на инфектираните, които са били тествани, когато са били по график в болницата, каза Коларова.

Всички са били уведомени и не се е крило от никого, категорична е директорът на ПСАГБАЛ “Св. София”.

След проведените тестове са установени още 11 заразени медици. Коларова заяви, че те едва ли са се заразили в болницата, защото там мерките са много строги, но тя не можа да ги контролира какво правят в личния си живот.

Болницата е най-сигурното място. От март имаме COVID отделение, сградата се дезинфекцира на 4 часа, а родилките минават през триаж, преди да бъдат приети, обясни директорът на “Св. София”.

Снимка: btvnovinite.bg

Що се отнася до твърденията, че заразата е пламнала по време на събирането на персонала на два семинара, това времево не съответства на истината, защото тези уоркшопи са се провели много отдавна, а коронавируса се развива и проявява симптоми за 4-5 дни, каза Коларова.

Само един от заразените медици е в по-тежко състояние и е хоспитализиран, а 3 или 4 имат симптоми, останалите чакат да им свърши карантината, каза Коларова.

Министерството на здравеопазването също потвърди, че в ПСАГБАЛ “Св. София” има 15 аразени медици.

Вижте повече във видеата!

  • Около 4% са положителните проби за COVID-19 у нас
  • Опашки на „зелените коридори“ за COVID ваксини и този уикенд (ОБЗОР)
  • „Пирогов“ намалява цената на PCR тестовете
  • Нови 506 случая на COVID-19 у нас
  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца