Всички родители смятат, че детето има нужда от наказание, но то се нуждае единствено от поощрение. Това каза в предаването „Тази неделя“ психологът Милена Манова, която написа книгата „Ефективното родителство“. Какво обаче означава да си ефективен родител?

„Днешното родителство е различно от това в миналото. Да си ефективен родител вече означава процес на общуване с детето. За да си ефективен родител означава също така за си окуражаващ и уважаващ родител“, обясни тя.

Най-честите проблеми според нея са самите взаимоотношенията „родител-дете“. „Родителите нямат навика да поощряват децата си. Те сякаш имат нужда да ги поправят. Много хора имат идеалната представа за идеалното дете, което не е тяхното, т.е. те мечтаят и се стремят да вместят в социалната представа за това, което е добре“, поясни тя.

Милена Манова съветва родителите да оценят уникалността на децата си като личности, а не да ги вкарват в шаблони. „Родителят е концентриран повече върху постиженията на детето си, вместо върху общуването с него. А това, което детето иска, е да чуе утвърдителни думи от страна на родителите си. Иска и физически контакт с родителите си. На последно място са материалните стимули“, допълни още тя.

Психологът дава и още съвети за общуване с детето – вижте ги във видеото.