Предизборната кампания е в ход и с нея започват и най-зрелищните политически сблъсъци в ефира на bTV. Във времето до изборите в ефира ни ще се провеждат традиционните дебати по важните въпроси, които вълнуват всички българи.

Всяка дискусия се провежда по правила и регламент, изработени от bTV. Тази неделя даваме думата на трима кандидати от листите в столицата – Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Калина Константинова от “Продължаваме промяната” и Георги Свиленски от БСП.

Тома Биков завършва драматичен театър в Югозападния университет и политология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е бил зам.-председател на групата на ГЕРБ-СДС в 47-то Народно събрание. Биков е водач на листата на ГЕРБ-СДС в 24 МИР в София.

Тома Биков
Снимка: bTV

Калина Константинова завършва икономика в Колежа "Бард" в Ню Йорк. Тя беше вицепремиер по ефективното управление в правителството на Кирил Петков. Константинова е втора в листата на „Продължаваме промяната“ в 25 МИР в София.

Георги Свиленски завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, специалност строителен инженер. Той е бил председател на парламентарната група на „БСП за България“ в 47-то народно събрание. Свиленски е водач на листата на БСП в 24 МИР в София.

Георги Свиленски
Снимка: bTV

Кой счупи дръжавата?

„Държавата се счупи от тежката политическа криза, в която влязохме още май миналата година и която т.нар. „партии на промяната и протеста“ не успяха да решат вече година и половина. Взеха се редица глупави и неграмотни решения в сферата на икономиката“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Калина Константинова от ПП заяви, че са заварили държавата „счупена от едно 12-годишно корумпирано и безумно управление на ГЕРБ.“

„Инфлацията се понася толкова тежко от хората в България, защото тя ги завари бедни и изоставени. Заварихме 1 млн. пенсионери под прага на бедност“, добави тя.

Георги Свиленски от БСП заяви, че по тяхно предложение пенсиите са се вдигнали през тази година.

Кръстосан огън

Георги Свиленски попита Тома Биков дали ГЕРБ ще направят коалиция с ПП, ако те са без Асен Василев и Кирил Петков.

„България трябва да има проевропейско управление, всеки, който се чувства като част от проевропейска партия трябва да дойде. Редовно правителство без ГЕРБ няма как да има“, отговори той.

Тома Биков попита Калина Константинова каква е разликата между БСП, „Възраждане“ и партията на Стефан Янев, тъй като ПП искат да управляват с БСП, но не и с другите две партии.

„През тези седем месеца коалиционните партньори, с които се разбирахме най-добре и имахме обща визия, бяха „Демократична България“ и БСП. Сега просто трябва да си довършим работата“, отговори му тя.

Калина Константинова попита Георги Свиленски предвид факта, че ПП няма да преговаря с ГЕРБ, има ли шанс БСП да преговаря с ГЕРБ.

„Няма по-последователна позиция по отношение на ГЕРБ от позицията на БСП“, каза той.