Предизборните дебати в „Тази сутрин“ продължават. Темата днес е външна политика и в директен сблъсък влизат представители на ГЕРБ и БСП.

От ГЕРБ в студиото е Даниел Митов. Той завършва политология в „Софийския университет“ и специализира политически умения в НБУ. Бил е министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки и във втория кабинет на Бойко Борисов. Водач на листа е във Варна.

От страна на БСП в студиото е Кристиан Вигенин. Той завършва УНСС със специалности „Международни отношения“ и „Макроикономика“. Работи като министър на външните работи в правителството на Пламен Орешарски и е бил няколко пъти зам.-председател на Народното събрание. Вигенин е и водач на листите на БСП в Пловдив-град и Ямбол.

Отношенията на Европейския съюз и Русия

„Не разбирам защо трябваше да стане война, за да разбере Европа, че трябва да се откъсне от Русия. Светът е дълбоко разделен от дълго време“, каза Даниел Митов на въпрос дали ЕС ще успее да се откъсне от зависимостта си от руски газ. По думите му и в момента „Газпром“ доставят газ на България, но на много по-високи цени.

Според него е трябвало страната ни да се включи с военна помощ за Украйна, защото това би било полезно и за нашата военна индустрия.

„ЕС трябва да бъде независима и да се превърне отново в глобален играч, но зависимостите трябва да се преодолеят от всякакви центрове на влияние“, каза от своя страна Кристиан Вигенин. Според него усилията, с които се подклаждат войната в Украйна са грешна политика и вече никой не мисли за дипломацията.

Възможно ли е приятелство с Русия?

„Руската федерация не е извършила агресивен акт по отношение на България. Разбирането, че Русия може да бъде приятелска държава остава за БСП“, каза Вигенин. Той допълни, че двустранните отношения са специфични и не бива да се подвеждаме по международната политика.

„Когато международните отношения се развиват, има един елемент, който всяка една държава трябва да взима предвид. Ако си стъпил на ценностни принципи, не може да си затваряш очите пред действия, които са буквално геноцид“, каза Даниел Митов.

Кръстосан огън

„Ние не приемаме възможността за доставяне на военна помощ за Украйна“, заяви Кристиан Вигенин на въпрос от Даниел Митов в сегмента кръстосан огън. Той е категоричен, че БСП няма да подкрепи подобно решение.

„Да се разработват български находища, от които България да може да добива сама количества газ – не виждам нищо лошо в това“, каза Даниел Митов в отговор на въпрос дали ГЕРБ биха подкрепили добива на шистов газ у нас.

Финални думи

„ГЕРБ ще стъпи на принципа, че трябва ясно да се дефинира националния интерес на страната ни като член на НАТО и ЕС“, каза Даниел Митов.

„Ние ще отстояваме политическите и дипломатически решения по отношение на войната в Украйна и се надяваме в следващото правителство да имаме по-сериозен глас при взимането на решенията по тези въпроси“, каза Кристиан Вигенин.

Гледайте повече във видеото.