Деница Сачева от ГЕРБ и Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“ сблъскаха позиции по газовата тема в предизборен дебат в „Лице в лице“. Основният акцент бе инфлацията и какви са социалните измерение на кризата.

Сачева заяви, че инфлацията не е привнесена, а цената на газа се е в вдигнала по време на управлението на ПП.

Снимка: bTV

"Инфлацията не е привнесена, както твърдеше бившето правителство, а инфлацията е създадено у нас. Със сигурност  ако бяха по-рано направени компенсациите за електроенергия, нещата нямаше да са стигнали дотук. И разбира се, това, което се случи с газа, вкарването на посредници, вдигането с 30% на цената на газа - е нещо, което си е изцяло национален принос и това е факт. Това е факт и за инфлацията, разбира се е. Това, което трябва да се направи със сигурност. е да се разследват какво всъщност се случи по време на управлението на четворната коалиция и на колегите от „Продължаваме промяната“, защото те непрекъснато плашат със съд и с разследвания. В крайна да видим дали действително беше нулева толерантността към корупцията, защото има много повече данни, които излизат непрекъснато“, каза Сачева.

Според Искрен Арабаджиев мерките за компенсации на бизнеса и вдигане на пенсиите са били навременни и са помогнали.

Той обясни и че благодарение на по-евтиния азерски газ, който ПП са осигурили, днес има падане на цената на синьото гориво.

Снимка: bTV

„Ние имаме 2 механизма, по които контролирахме и досега кризата и единият е с регулиране на компенсациите. Знаете една от първите мерки, които въведохме, беше за мораториум върху цената на тока. Впоследствие цената за бита се вдигна само с 3%, докато в европейските държави има и до 80% ръст на цените. Второто нещо - от самото начало въведохме компенсация за фирмите, така че в момента фирмите не плащат повече от лв.250 за мегават час. Това е един от начините, с който ние контролирахме цените. Но трябва да се каже много ясно, че една от причините, тъй като инфлацията в момента е породена в целия свят, е основно заради енергоизточниците. А мерките на правителството бяха насочени към това да придвижим интерконектора. Вижда се, че сега от 1 октомври, откогато трябва да можем да купуваме изцяло евтини азербайджански газ, имаме 30% намаление на цената на газа. Отделно 2 милиарда пакет за компенсации, който въведохме също за увеличение на пенсията от 1 юли, за компенсация за горивата, за данъчни облекчения за родителите“, заяви Арабаджиев.

Вижте целия дебат във видеото.