Предизборната кампания е в ход и с нея започват и най-зрелищните политически сблъсъци в ефира на bTV. Във времето до изборите в ефира ни ще се провеждат традиционните дебати по важните въпроси, които вълнуват всички българи.

Един срещу друг се изправят Александър Иванов от ГЕРБ-СДС, Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“, Петър Кънев от БСП и Петър Чобанов от ДПС.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС е финансист, завършил икономика в Бургас , има магистратури от Велико Търново и МУ – София. Той е бил заместник- председател на комисията по икономическа политика в 47 НС. Иванов е четвърти в листата на ГЕРБ/СДС в 23 МИР – София.

Предизборен дебат
Снимка: bTV

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ е бакалавър по икономика от университета "Труман" в Мисури, доктор по икономика от Виенския университет. Той е бил председател на ПГ на ПП в 47 НС. Гюров е водач на листата на ПП в 1 МИР – Благоевград.

Петър Кънев е инженер, завършва Московския полиграфически институт. Той е бил председател на комисията по икономическа политика и туризъм в 44 НС. Кънев е водач на листата на БСП в  2 MИP Бypгас.

Петър Чобанов е финансист,  доктор по "Финанси, парично обращение, кредит и застраховка" и магистър по „Макроикономика“ от УНСС. Той е бил министър на финансите през 2013/14 година в правителството на Пламен Орешарски. Чобанов е водач на листата на ДПС в 31 МИР – Ямбол.

Какво е решението за финансовата и икономическата криза?

„За съжаление, след четирите бюджета, които бяха приети в рамките на година и половина от едно доста популистко управление, по прогноза на Министерство на финансите, България е заплашена по процедура от свръхдефицит. Бяха поети много ангажименти от джоба на държавната хазна и джоба на българските граждани, без те да бъдат обезпечени за следващите години“, заяви Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Предизборен дебат
Снимка: bTV

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ отговори, че правителството им е оставило хазната с почти 9 млрд. лв. и бюджетен излишък от 1,5 млрд. лв.

 „Оставихме пълна хазна и увеличихме доходите на гражданите, сега се правят внушения, че ще има голям бюджетен дефицит. Въпросът е къде ще отидат тези пари, кой ще ги изхарчи“, добави той.

Предизборен дебат
Снимка: bTV

Петър Кънев от БСП заяви, че в момента бюджетът е в добро състояния.

Предизборен дебат
Снимка: bTV

„Съвсем нормално е последните месеци се харчи повече. Не съм голям оптимист, че всички инвестиционни проекти ще бъдат изпълнени. За свръхдефицит въобще не говорим“, каза още той.

Снимка: Редакторски екип

„Да, наистина имаме фискален резерв, но до края на годината ни предстоят още 8,5 млрд. разходи, не можем да ги извършим само с фискалния резерв, защото ще го изпразним. Затова трябва да се вземе допълнително дълг. Следващата година ни чакат 15 млрд. лв. дългове“, заяви Петър Чобанов от ДПС.

Петър Кънев добави, че инфлацията у нас е привенесена. 

Кръстосан огън

Петър Чобанов попита Александър Иванов каква ще бъде фискалната стратегия на ГЕРБ-СДС.

"Ще се стремим да има минимален дефицит в бюджета. Трябва да спрем инфлацията“, отговори той.

Александър Иванова попита Петър Кънев :“смятате ли, че с дупката, която оставихте в бюджета за следващата година от управлението ви с ПП и ДБ ще се налага да се теглят заеми или да вдигате данъци?“.

„В момента има достатъчно гласувани лимити за теглене на нови кредите, ако се наложи. Ако не намерим сили да направим нормално правителство, всички въпроси са безсмислени“, каза той.

Петър Кънев попита Андрей Гюров какво ще се случи с АЕЦ „Белене“ и ядрените мощности.

„Това, което имаме заложено в програмата ни за енергийния сектор, е развитие за ядрените мощности на площадката в АЕЦ „Козлодуй“ по един добър и устойчив начин. Ще подсигурим в дългосрочен план държавата никога повече да не зависи от монополисти“, отговори Гюров. 

Андрей Гюров попита Петър Чобанов дали ДПС би станал партньор на ГЕРБ-СДС в едно бъдещо управление.

„Знаем как да се грижим за нашите избиратели, с всички действия ДПС се е доказало като номер едно, стремим се към всички да достига подкрепа, когато има кризи. По отношение на партньорствата – ще работим за диалог и възстановяване на нормалността в политиката“, каза Чобанов.