2020 г. е година на пандемия, но и на инфодемия по света. Как се справя най-богатата страна в света - Катар, и защо в Хърватия направиха музей на фалшивите новини?

По информация на изданието "Глобал Файнънс" Катар е най-богатата страна в света. Според статистика на Международния валутен фонд от октомври 2019 г. брутният вътрешен пpoдyĸт нa глaвa oт нaceлeниeтo в Катар е близo 132 000 дoлapa гoдишнo при малко над 2 милиона и половина население.

От 9 години там живее българинът д-р Преслав Наков, който ръководи проект за борба с дезинформация към Института по компютърни изследвания в Катар, в който е старши научен сътрудник първа степен.

"Големите очаквания за 2020 г. в това отношение бяха свързани с президентските избори в САЩ. Всъщност, това се оказа по-малко интересното явление. Голямата новина в това отношение е, че в момента имаме първата глобална инфодемия - свързването, смесване на дезинформация, свързана с медицински теми, политически теми в едно", коментира д-р Наков.

Още през март Световната здравна организация поставя този проблем сред приоритетите за справяне с COVID кризата.

"Няколкостотин души загубиха живота си, съвсем директно в опити да се борят с коронавируса с недоказани средства, а всъщност, по мое лично мнение, жертвите - и то говорим за физическите жертви на деизнформацията, са огромен брой. Тук не става въпрос само за фалшиви новини, като нещо невярно, което разпространява конспиративни теории, имаме и други аспекти. Аспекти, свързани с внасяне на паника, разпространение на ксенофобия. Пример за това е "Не яжте китайска храна!", казва още д-р Наков.

В момента Преслав започва да работи и по проект, който ще анализира какво се случва в мрежата в България. "Интересни въпроси, които хората задават, са дали коронавирусът е свързан с времето - зимно, лятно време. Много ми е интересно да видим какво ще се случва с българския интернет. Може би през декември ще имаме такъв анализ на социалните медии "Фейсбук", "Туитър" какво мислят хората и какви са интересните въпроси, които задават", обяснява още той.

Според Преслав има пряка връзка между дезинформацията и неспазването на мерките: "Тук нещата са много организирани. Имаме приложение, които всички трябва по закон да си инсталираме на телефона. То се оказа доста ефективно, защото ако съм бил близо до някой, който е заразен или впоследствие се окаже заразен, автоматично ще му се смени кодът и автоматично ще бъда поставен под карантина. Здравните власти ще дойдат да ме проверят дали съм си вкъщи, освен това по телефона ще ме следят къде съм. Тези неща доста внимателно се отнасят към тях. Тук системата никога не е била претоварена, защото има младо население. Голяма част от населението са чуждестранни работници. Те са здрави, те го изкарват леко, така че смъртните случаи са изключително малко. В момента на ден в България умират повече, отколкото в Катар за цялата криза".

Снимка: Reuters

Катар ще бъде първата страна от Близкия изток, домакин на Световното първенство по футбол. "Ал-Джазира" съобщават, че 90% от инфраструктурата за събитието вече е готова. Турнирът ще включва 8 стадиона, а 3 от тях вече са готови.

Снимка: Reuters

Планирането на голямото събитие провокира и разпространението на конспиративни теории в социалните мрежи дали Катар не лъже с броя на заразени и починали от коронавирус. Преслав обаче казва, че всичко е под контрол и мерките дори постепенно биват отслабени.

На близо 4000 км разстояние от Катар - в Хърватия, журналистът и специалист по социални мрежи Лордан Прелог също води битка с фалшивите новини. Той е част от екипа, създал музей на фалшивите новини в Хърватия.

"Това е проект, който стартира в средата на миналия месец. Обявихме го официално на 15 октомври. Вече е достъпен онлайн. Мисля, че е много важен, защото трябва да се опитваме да обучим хората да четат по-критично информацията в интернет", казва той.

Музеят е виртуален под формата на сайт. Там могат да бъдат намерени научни статии, становища, разследвания, примери, съвети и механизми за разпознаване на фалшиви новини.

"Ние сме доста по-добре от Сърбия и Босна, например. Чрез музея се опитваме да предотвратим това, което евентуално би се случило и при нас. Но и тук, както в повечето европейски страни, има хора, които са против ваксинирането или такива, които се съмняват дали има коронавирус. През последните два месеца при нас имаше два големи протеста, които поддържаха именно теориите, че вирусът не съществува или че е изкуствено създаден, за да вкара икономиката в нестабилност", споделя Прелог.

Интересна статистика за конспирациите, в които вярваме по време на COVID пандемията, показва проучване на агенция "Тренд" от този месец по поръчка на вестник "24 часа".

17% от българите са отговорили, че коронавирусът е световна измама. 16% смятат, че зад това се крие тайната цел на Гейтс да контролира хората чрез чипове. Мнозина са на мнение, че ваксина вече е измислена, но все още се крие, за да може заразата да се разпространи повече и това да доведе до големи печалби за фармацевтичните компании.

40% от българите смятат, че COVID-19 е биологично оръжие, а тайната му цел е да намали населението на земята. Според 10% от попитаните 5G технологията е виновна за разпространението на вируса. Затова и хърватският журналист съветва, преди да споделим публикация, да четем не само заглавието, но и цялото съдържание, както и винаги да сверяваме информацията с втори утвърден източник.

  • 314 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 472 са новите случаи на коронавирус
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 532, двама са починали
  • Продължава да се повишава броят на заболелите от COVID-19 у нас
  • 549 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 123 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 12% положителни проби за коронавирус у нас
  • Ще се превърне ли COVID-19 в лек респираторен вирус?
  • МЗ препоръчва втори бустер от ваксините срещу COVID-19
  • 320 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!