Българите все повече вярват на конспирациите около коронавируса. Над 40% от българите са на мнение, че заразата е биологично оръжие, създадена с цел да се намали населението на земята.

Малко над 1/3 са на мнение, че COVID-19 не е по-опасен от сезонния грип, a 880 хил. са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. 

Това показва проучване на социологическата агенция „Тренд“, проведено сред 1001 респонденти в периода от 2 до 10 ноември, по поръчка на в-к „24 часа“.  

Малко над половината от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. 1/4 не са съгласни с това твърдение. Според повечето анкетирани COVID-19 е създаден с цел фармацевтичните компании да печелят. 

Темата с ваксините е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус. 25% от българите през ноември месец са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта. 

„През месец април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е под 40%. Прави впечатление, че през ноември имаме повишаване на дела на несъгласните с това твърдение спрямо предходните изследвани месеци“, коментират от „Тренд“. 

1/3 от българите са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение. 17% са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. 

„Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо месец юни, когато делът е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и фактът, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен“, уточняват социолозите. 

16% от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение. 

„Относно твърдението, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 14% са съгласни с това твърдение, а през юни делът е бил 21%.

53% от българите не са съгласни, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Над 10%, обаче, са съгласни с това твърдение. Делът на съгласните през юни месец е бил 12%. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!