Пандемията от коронавируса може да се отрази на футбола за срок между две и три години и да засегне световното първенство в Катар през 2022 г. Прогнозата е на члена на Изпълнителния комитет на УЕФА Ларс-Кристер Олсон.

От средата на март футболът е на пауза в почти целия свят, а заради разпространението на COVID-19 европейското първенство по футбол бе отложено с 12 месеца за лятото на 2021 г.

Първенствата на Белгия, Нидерландия и Франция бяха прекратени, а в държави като Германия, Испания, Италия и Великобритания, въпреки че се правят планове за подновяване на местните шампионати, все още не е сигурно дали пандемията ще го позволи.

Световното първенство в Катар е насрочено за 21 ноември - 18 декември 2022 г., като то ще бъде първото в Близкия изток. 

Според Олсон пандемията ще застраши дори Мондиал 2022, тъй като шампионатът ще се проведе в разгара на сезона и ще завърши малко преди Коледа. Така ще има допълнителни трудности за клубните отбори и за УЕФА като администратор на европейските турнири.

"По мое мнение между две и три години международният футболен календар ще продължи да бъде засегнат от тази криза. Ако вирусът продължи да се развива, определено това ще доведе до проблем", каза Олсон на уебинар на Soccerex.

Олсон добавя, че УЕФА продължава да работи по план за провеждане на оставащите мачове от Шампионската лига и Лига Европа през август.

"Ако е възможно, то ще бъде добре за всички нас. Засега обаче трябва да изчакаме до края на май, за да видим мнението на всички лиги в Европа за завършек на националните първенства", добави той.

УЕФА даде срок до 25 май на националните лиги да решат дали ще възобновят първенствата си или ще ги прекратят.

bTV призовава: останете си вкъщи!