Икономически България не може да се справи с ангажиментите по Зелената сделка. Това каза интервю за предаването „Тази събота“ Искра Михайлова от „Възраждане“. Тя беше депутат от партията на Костадин Костадинов в 48-ото Народно събрание.

По думите ѝ именно „Възраждане“ е успяла да обедини останалите политически сили в последния парламент около идеята да бъде възложено на кабинета на Гълъб Донев да предоговори Плана за възстановяване, за да бъдат запазени българските тецове. Трудно ще е, но служебното правителство може да се справи с тази задача, смята Михайлова.

„Обещало го едно конкретно правителство – правителството на четворната коалиция – на „Продължаваме промяната“,  БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Това е държавен ангажимент, който беше поет без публично обсъждане, без консултация със засегнатите сектори, в последните минути на това правителство. Това в решение и изключително вредно за България“, коментира бившият депутат от „Възраждане“.

Тя определи като „чудесна“ акцията на ДАНС и ГДБОП, които влязоха в няколко тецове и топлофикации, за да проверят въглеродни емисии, които изхвърлят.

„Става въпрос за точно определени централи. Трябва да направим разлика, не може да сложим всички централи под един общ знаменател. Някой от тях, като държавната ТЕЦ 2, са инвестирали много в модернизации, за примерно от една „Брикел“, която е на няколко километра от нея и няма нито една такава инвестиция“, уточни Искра Михайлова.

Гледайте целия разговор във видеото!