„Казусът с Васил Божков и неговите твърдения, че загубите от несъбрани държавни вземания, които възлизат на по оценки на държавните органи, министерство на финансите, на прокуратурата на 700 милиона лева не са плод на недоглеждане или на грешка, а са част от една схема, която той е идентифицира като изнудване, а други биха казали, че той е давал подкупи. Тези твърдения не бяха адекватно разследвани“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по повод на ареста на Бойко Борисов в „Тази неделя“.

„Има един факт, който абсолютно не може да бъде заобиколен - въпреки че има процесуална възможност Васил Божков да бъде разпитан от дистанция и той е изявявал готовност да даде показания, на мен не ми е известно българската прокуратура да е събрала тези показания за тези твърдения, така че те да бъдат проверени.  Но тъй като ние знаем, че главният прокурор и прокуратурата са в много топли отношения, политически, с ГЕРБ, имаме всички основания да смятаме, че става дума за един такъв казус, който се замита под килима“, коментира Иванов.

„Презумпцията за невиновност никой не е отменял и докато съдът не се произнесе, не може никой да казва кой е виновен и кой невинен, но за да може да се произнесе съдът, прокуратурата трябва да събере доказателства и да ги внесе в съда. И тук е ключовият момент прокуратурата по българската конституция в крайна сметка е господар на досъдебното за господар, тоест тя стои на пътя между фактите и съда. Факт е да се превърнат доказателства и да бъдат внесени в съда. Няма кой да го направи, когато прокуратурата действа по начин, който изглежда политически клиентелизъм“, смята Иванов.

„Не разбрах каква е процесуалната конкретна необходимост от такъв тип действия. Тъй Като те са сериозно ограничаване на базови граждански права, независимо от това за какво става дума. Между другото, особено когато става дума за политически лица, защото тогава съмненията за това, че има политически мотив, стават още по-големи, когато се ограничават по този начин права, това трябва да има много ясна конкретна обосновка по закон, но именно защото става дума за много високо, така политически заредена материя е много важно да се даде думата на професионалното ръководство на МВР максимум министър Рашков, който уважаван юрист и да обясни на обществото“, казва Иванов.

Прокуратурата в случая проявява двоен стандарт – в други случаи разпространяват доказателства по дела, когато ѝ е неизгодно, а когато не ѝ е изгодно господин Гешев идва в парламента и се прави на „дръж ми шапката“.

Според Иванов главният прокурор трябва незабавно да си подаде оставката, за да убеди обществото, че прокуратурата е обективно.

Що се отнася до твърденията на Георги Ушев, че му е платено, за да работи за закриването на Специализирания съд, Христо Иванов коментира, че може на Ушев да му наложи да защити твърденията си в съда, а „специализираното правосъдие е политическа бухалка“.

Вижте повече във видеото.

  • Софийският районен съд решава законно ли е задържането на Борисов
  • Спецпрокуратурата проверява сигнал на ГЕРБ за ареста на Борисов
  • Йорданова: СГП още не е изпратила писмото, с което иска помощ от ОАЕ за разпит на Божков
  • Насрочени са делата по жалбите на Бойко Борисов и Владислав Горанов
  • Какво следва след задържането и разпита на Бойко Борисов?
  • Горанов: Свидетелят Петков инициира всичко, изпълнителната власт говори с тезите на Божков
  • Разпитват Бойко Борисов в прокуратурата
  • Зарков за задържането на Борисов: Реформа няма да може да бъде спестена с арести
  • Борисов за управляващите: Те са като Хитлер и Сталин, ще дойдат и за вас
  • Владислав Горанов заподозря сговор между премиера и Иван Гешев