Прокуратурата прави изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка, която има за цел да се съберат евентуално достатъчно данни, за да може да се реши да се образува или да не се образува досъдебно производство.

Това заяви на извънреден брифинг вътрешният министър Бойко Рашков.

„По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Божков, саморъчно подписани от него. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК. Това може да стане само след като се образува досъдебното производство. Вчера е стартирано такова“, добави той.

Според Рашков вместо прокуратурата да заяви пред цялото общество, че тя ще предприеме това действие, тя се е постарала да обяви на всички, МВР не е направило нищо.

„На пресконференцията на прокуратурата чух откровени лъжи. Нямало проект на постановление, на искане за обвинение за тримата задържани вчера. Ето ги проектите. Те се съдържат в самите преписки, които са предадени на прокуратурата преди обяд и тя заяви, че такива искания няма. Защо го прави това?“, заяви Рашков.

Той добави, че още преди няколко години Божков е публикувал факти, които сега са били предмет на тази проверка от няколко месеца.

"Прокуратурата по тези факти не се самосезира да започне поне проверка, ако ли не да образува и досъдебно производство. Това е правомощие, което тя има – не както полицейските органи, които имат само една възможност – да образуват в хипотеза на неотложност. Тъй като МВР вече дълго време няма никакво основание да има доверие на българската прокуратура, обичайно търси възможности за поставяне началото на наказателния процес в хипотези на неотложност, тъй като изпратени стотици материали, които събират службите на МВР в прокуратурата потъват в нея, без да известно каква е тяхната съдба“, разказа още вътрешният министър.

Той даде примерът за изпратени от МВР през октомври огромен обем материали за АМ „Хемус“, като по думите му до днес от прокуратурата няма реакция за тях.

"Взаимодействието между полицейските органи и европейските делегирани прокурори е на изключително високо ниво", заяви още Рашков.

Вижте повече във видеото.