„До края на работния ден вчера и рано тази сутрин в Министерството на правосъдието искане за правна помощ от прокуратурата не е постъпвало“.

Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред медиите преди заседание на Висшия съдебен съвет.

Тя отговори на въпрос дали вече е получено писмото на прокуратурата, с което се иска помощ от Обединените арабски емирства (ОАЕ), за да бъде разпитан бизнесменът Васил Божков.

„Процедурата е такава, че искането трябва да бъде изпратено от прокуратурата до Министерството на правосъдието и оттам да бъде препратено към ОАЕ“, обясни Йорданова.

Преди дни от Софийската градска прокуратура (СГП) обявиха, че искат да изпратят молба за правна помощ до ОАЕ за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел по повод досъдебното производство, по което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова бяха задържани от МВР за 24 часа, а след това освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения, припомня БТА.

Министър Йорданова обясни, че срокове за поставяне на такова искане няма и прокуратурата трябва да прецени колко бързо и експедитивно иска да извърши съответните действия. По думите ѝ искането и подготовката на тези документи е специфична работа, защото трябва да отговаря на много конкретни и строго формални критерии.

„Спрямо ОАЕ това няма да е първата поръчка, която прави прокуратурата, така че не би трябвало да е нещо ново и непознато за тях“, допълни министърът.

Във връзка с предстоящото на 4 април заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще се вземе решение по допустимостта на предложението на министър Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, тя посочи, че няма да бъде изненадана, ако бъде направен опит да бъдат отказано да се разгледат част от поставените от нея основания за предсрочно освобождаване.

„Дали ще спрат само дотук членовете на ВСС, или имат и други идеи, ще видим на 4 април“, добави тя.