Обвиняемият в 19 престъпления бизнесмен Васил Божков заяви, че е готов да се върне в България. Поиска обаче прокуратурата да свали червената бюлетина, с която го издирва.

На видеоконферентен брифинг той потвърди, че е дал показания пред Европейската прокуратура и българската полиция, преди задържането на трите знакови лица от ГЕРБ. Васил Божков каза, че когато се върне в България ще предаде всичко, което има.

„Ако българската прокуратура махне червената точка от „Интерпол“, на следващия ден ще бъда в България и ще се явя пред съответните органи“, заяви той.

Божков уточни, че не се възприема като част от организирана престъпна група, защото е „пострадал“. А основният процент от парите, които е давал, е 20% от годишната печалба и ги е получавал бившия финансов министър Владислав Горанов. Според Божков Севделина Арнаудова е получавала други суми, които тя е идвала да вземе, изпратена от Бойко Борисов.

"Разговорът с Бойко Борисов се е състоял в резиденция „Бояна“. Той каза "ще оправим нещата, но трябва да помагаш". Прати ме при Менда Стоянова. После пак ме извика, каза "видя ли сега какво направихме, сега отиваш при Влади, той ще ти каже какво да правиш оттук нататък. Иначе нали знаеш?“, разказа Божков.

Снимка: Ладислав Цветков

Бойко Борисов отрече.

„Важно е да се знае, че никога, по никакъв начин, лев, евро, долар, стотинка. Ако някой трябва да ми е донесъл, е Горанов. Ако ми е донесъл, заклевам се във внуците си. Какво повече да кажа? Ще ходя да кажа в понеделник същото, както преди година“, отговори Борисов.

„Само ще ви върна към началото на този скандален сюжет от декември 2019 г., през януари 2020 г. съм изнесъл всички факти“, заяви бившият финансов министър Владислав Горанов.

От ръководството на ГЕРБ отказаха да коментират повече, защото така са посъветвани от адвоката.

В интервю за bTV вътрешният министър Бойко Рашков още веднъж подчерта, че Божков може да бъде разпитан по видеоконферентна връзка и няма как да не понесе отговорността си.

“Не оспорвам тези обвинения и искам още веднъж да подчертая това. Кой, каквото е надробил, да го сърба, както казва българският народ, но искам да кажа, че се наслушах на нелепости, не ми се струва, че това е неграмотност от прокуратурата как той не можел да бъде разпитан“, заяви Рашков.

Божков разказа пред журналисти, че Европейската прокуратура го е намерила и го е разпитала.

„Там не съм казвал нищо различно от сигнала. След това полицията ме намери, също ме разпита. Там също дадох сведения. Оттам нататък явно органите са решили, че има данни за престъпления и са арестували Борисов, Горанов и Севда Арнаудова“, добави той.

В средата на миналата година Божков беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски", защото е подкупвал държавни служители, а и настоящ политически лидер.