Ново развитие по казуса с арестите на бившия премиер Бойко Борисов, пиарката му Севдeлина Арнаудова и екс финансовият министър Владислав Горанов - прокуратурата ще призове на разпит премиера Кирил Петков.
По-рано съдът не се произнесе по казуса с обиските в домовете на задържаните. Според държавното обвинение извършените до момента действия от МВР са опорочени.

От държавното обвинение твърдят, че наблюдаващите прокурори отново считат, че към настоящия момент няма основания за законосъобразно привличане на Борисов, Арнаудова и Горанов като обвиняеми.

„В СГП няма доказателства за неправомерно въздействие или принуда под каквато и да е форма спрямо Васил Божков, съответно към този момент няма доказателсва за изнудване, за което е образувано досъдебното производство”, заяви Десислава Петрова, говорител на СГП.

От прокуратурата възложиха случая на следователи, на които било указано всички действия по разследването да бъдат повторени. Само тогава можело да бъдат ползвани в наказателното производство. За целта отново ще бъдат разпитани всички лица, сред които и премиерът Кирел Петков. По-рано Софийският градски съд остави без разглеждане исканията за съдебна санкция за претърсванията и изземванията в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов.

„В исканията изрично се твърди, че действията, за които следва да се упражни съдебен контрол, са незаконосъобразни, защото са извършени при липса на неотложност и от некомпетентен разследващ орган. Доколкото в настоящото производство, прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо”, казват от СГС.

Адвокатът на бившия премиер заяви, че обиските са извършени от некомпенетнен орган. „Никой съд не може да одобри от некомпетентен орган. Или не са налице условия на неотложност, нито може да му се повлияе и е смешно да се помисли, че някой може да му повлияе и, второ, липса на компетентост, това е сериозен въпрос”, каза Менко Менков.

Лаконичен коментар последва и от вътрешното министерство.  „Софийският градски съд каза категорично, че прокуратурата е некомпетентна. Това е поредното доказателство за нежеланието ѝ да работи срещу престъпността и да се занимава с дребнотемия, които са от нейната компетентност”, казват от МВР.

Според адвокат Людмил Рангелов сме свидетели на недопустимо противопоставянето на МВР и прокуратурата. „Оттук нататък трябва да се продължи с валидирането на всичко това, това е формално, разпитът на основния носител на информация Васил Божков е задължително, не се съгласявам с прокуратурата, това е възможно, не е пречка да се извърши, стига да се поиска неговия разпит”, казва той.

Според Рангелов недопустимо е и изтичането на информация от разследването.

На 23 март Борисов, Горанов и Арнаудова ще обжалват 24-часовото си задържане пред Административния съд. Те ще поискат иззетите при обиска вещи и суми да им бъдат върнати.