Прокуратурата привика на разпит бившия премиер Бойко Борисов, пресаташето му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов.

На 17 март те бяха задържани за 24 часа и после освободени. Обвинението е за изнудване на Васил Божков.

„Надявам се, че с тези повторни разпити досъдебното производство преминава вече в законов коловоз, тоест всичко да се извърши така, както предписва Наказателно-процесуалния кодекс, така че да бъде валидно и оттам насетне е въпрос на събиране на доказателства“, коментира Борислав Цеков, доктор по Конституционно право.

По думите му разпитите на настоящия премиер Кирил Петков са извършени от некомпетентен орган и това, което е казал, трудно може да бъде отнесено към делото.

Финансистът и бивш депутат Георги Кадиев напомни, че също е свидетел по делото и е бил извикан за повторен разпит.   

„Дали ще се стигне до истината, зависи само и единствено от това какви доказателства има Васил Божков, защото тези срещи между него и Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова са лични“, смята Кадиев.

Според него може да се стигне до нещо, ако Божков има доказателства като видео и аудио записи. Ако се разчита само на дума срещу дума, по скоро съм скептик, допълни финансиста.

Адвокат Николай Хаджигенов е на мнение, че интересното при тези нови разпити е кой екип от прокуратурата ги води – следовател Мая Ковачева и прокурор Илиян Рангелов. Ковачева е следовател по делото за опит за убийство на Делян Пеевски от 2014 г., напомни адвокатът. 

„Има екип в прокуратурата и в следствието, който работи по определени дела. Спокойно можем да ги наречем поръчкови, като убийство на Пеевски. В момента всъщност прокуратурата и следствието защитават Борисов, тоест това също поръчка“, коментира Хаджигенов.