България попадна в епицентъра на нов международен скандал. Руски шпиони са имали тайна база във френските Алпи, откъдето са действали в няколко страни, сред които и у нас. Разкритията са на френския вестник "Монд", който нарича тези агенти - убийците на руското военно разузнаване.

Според бившия ни военен разузнавач Иван Пенков има две хипотези за този скандал, като едната е, че това е замитане на нещо по-голямо, понеже ГРУ няма как да има толкова много разкрити скандали.

Той изрази и мнението, че няма никакво напрежение между Русия и България след обявяването на персона нон грата на наш дипломат в Москва, което беше ответна мярка. В края на октомври руски дипломат беше обявен за персона нон грата заради подозрения в шпионаж. 

Снимка: bTV

Носи малко подозрение сериозността на историята на последния международен скандал във Франция, в който е замесена и страната ни, добави той.

Приписват на разкритата група в Алпите отравянето на Скрипал и дъщеря му, както и на българския бизнесмен Емилиян Гебреб. Освен това и кампании по дестабилизация на Молдова и Черна Гора.

Общият знаменател е, че зад тях се вижда подписа на Главното разузнавателно управление на Русия, обясни Пенков.

Според разследването на "Монд" в продължение на 4 години - между 2014 и 2018 г. - руски шпиони многократно са пребивавали в градове в Югоизточна Франция и са пътували непосредствено до границата с Швейцария, а районът  във Френските Алпи е използван за логистична база – за подготовка на операциите им в Европа и в частност в България.

Тази база по-скоро може би е била с цел да замете следите към други операции. Звучи достоверно, но твърде сложно е да се прави подготовката за тези операции в база, каза още бившият ни военен разузнавач.  

Но как таен щаб на руското разузнаване функционира незабелязано в продължение на години на територията на френския департамент Савоа?

Снимка: bTV

"Тези агенти-убийците от руското военно разузнаване никога не са извършвали престъпление на Френска територия. 15-те руски шпиони се връщат в алпийския си щаб преди всяка операция в ключови моменти - атаката срещу българина Емилиян Гребев, тази срещу Сергей Скрипал във Великобритания приз 2018 г., кампаниите за дестабилизация на Молдова през 2014 г. Или пък тази срещу Черна Гора, която се опитваше да се приближи до НАТО", обяснява Жак Фолору, разследващ журналист на "Монд".

Снимка: bTV

Пенков заяви, че не отхвърля нищо:

"По-скоро изразявам съмнения. ГРУ има засилена разузнавателна дейност през годините. Тази история се използва като психотропно средство за промяна  на съзнанието на хората, вкарване им в стрес, което не е случайно. Tам, където руското военно разузнаване е уличено по реален начин в някакъв операция, това не смущава Русия, тя не се стряска от провалите на ГРУ, от нищо не се стряска, не е опровергава динамично обвиненията в операции, използва ги за въздействие като психотропно средство за възможностите на ГРУ, коментира още Пенков.

Той засегна и темата за нашия дипломат Николай Малинов, обвинен в шпионаж в полза на Русия. Според Пенков е доста странно награждаването му от Путин в Русия, понеже дори руски медии "нарекоха тогава действието „нагло”, обясни още той.

Пенков смята, липсата на напрежение между България и Русия ясно личи от последната среща на премиера Бойко Борисов с руския посланик, при която те се прегърнаха, доказва, че те искат да покажат, че това е именно така. 

Вижте целия разговор във видеото.