Звездният готвач Иван Звездев гостува на Петя Дикова в "Тази неделя". Първият епизод на предаването му "Бон Апети" се излъчва на 16 април 2001 г., като през първите четири месеца не са имали сифон на мивката - затова се налага да събират нещата с кофа, сподели Звездев в студиото.
"И тримата могат да готвят - и дъщеря ми, и двамата ми синове. Малкият ми син най-много ме изненадва с баницата, която прави", каза готвачът за семейството си.
Родителите на Иван са инженери и от него също се е очаквало да следва техническата линия в семейството и да избере тази сфера, но той още от ученик не се разбира с Питагоровата теорема. От малък го влекат артистичните изкуства.
"Амбицията да си купя колело и единственият начин да изкарам долари, за да си го купя от "Кореком" - това ме заведе в цирка", сподели Звездев за пътя си до акробатиката.
Съпругата на Иван е причината той да се захване с кулинария. След като се женят, тя му заявява, че иска съпругът й да си намери истинска работа - въпреки че е много добър цирков артист, тя не иска цял живот да се мотаят по фургоните.
Звездев тогава вижда три професии, които се търсят във вестника - таксиметрови шофьори, компаньонки и готвачи - и избира кулинарията.
Иван Звездев е приел мисията да съхрани българските рецепти. В YouTube има много успешен канал, където споделя различни рецепти.
“Най-българските са най-гледани. Най-гледаната рецепта е за пиле с ориз. Хората се притесняват ориза да не слепне, а да е на зрънца, но то си има технология. Най се изненадвам, че младите хора винаги се захващат да правят козунаци, дойде ли Великден” разказва кулинарът.
Когато стартира "Бон Апети", идеята е предаването да покаже достъпни рецепти на зрителите.
"Първото ми ястие беше много оригинално - картофено пюре на венец със спанак отстрани, яйце и го запичам. Хората бяха впечатлени от едно просто и икономично ядене за пролетта", сподели той.
В началото на професионалния му път като готвач работата на Иван не е добре платена - дори се е налагало родителите му да помагат на него и семейството му. Но някъде след 2008 г. нещата се променят.
"Днес някои хора избират професията готвач само заради парите без да имат уменията и желанието", споделя Звездев.
Иван Звездев се храни и готви според сезоните. Например зимата не яде домати, но залага на кисело зеле и праз, през пролетта обича да използва коприва в рецептите си, през лятото са пресните зеленчуци, а есента за него е най-хубавият сезон, защото има всичко.
"Не разбирам защо българската дума за готвач и майстор трябваше да изчезне, след като това е титлата майстор готвач. Шеф е западна дума, шефът се занимава освен с готвене и с мениджмънта на кухнята", каза Звездев.