Кулинарният гуру на bTV отговори на ваши въпроси и специално за вас разкри някои тайни на изтънчения вкус:

Промяната

С колегите, с които работех досега, се оказа, че имаме различни творчески планове и затова решихме всеки да продължи с нещата така, както ги вижда. Аз трябваше да намеря ново име за предаването. Аз съм си същият – да стана по-мърляв или по-чист не мога. Продължавам да работя и да слагам нови идеи – една част от нещата се виждат, но по друга още се работи. Не обичам да обещавам, обичам да говоря, след като нещата са станали.

Кухнята

Направих го изцяло с приятелска нотка и жест към зрителите, които толкова години са с моето предаване и без които няма да съм водещ кулинар в телевизията. Много въпроси е имало – каква е твоята кухня, кой готви у дома, и аз реших, след като има промяна, нека да ги поканя у дома.

Реших да покажа моята кухня, че не е космическа. Предните студия са били винаги много луксозни, много обзаведени, което е важно за едно красиво предаване, наистина, но пък тогава оставаха съмнения, че в обикновена кухня моите ястия няма да са приложими.

Съпругата в кухнята

С най-голямо удоволствие бих допуснал съпругата си, но тя няма желание да влезе. Така се случиха нещата – на времето имах прекалено голямо желание да се доказвам пред нея с ястията и уменията си и сега вече стана навик само аз да отговарям за храната.

Любимо ястие на семейството

Спагетите са ни любими и тук вече има различия – децата ги обичат с доматен сос и кайма или само с доматен сос, докато аз и съпругата ми ги обичаме постни с патладжан, тиквичка и босилек.

Различаваме се във вкусовете – дъщерята много обича риба, синът не може да я понася, обратното – синът обича сирене, докато дъщерята не може да го понася. И двамата са много въодушевени да са до мен и да ми помагат, засега по-скоро пречат. Дъщеря ми се насочва към сладкарството. Мисля, че и синът ще стане един много добър кулинар.

Готвенето, циркът и музиката

Готварството е вид изкуство, и то едно от най-динамично развиващите се през последните десет години в световен мащаб. Не намирам кой знае какви разлики между предишната си кариера – цирк, и настоящото си амплоа. Вече 15-16 години съм в кухнята - сцена, на която се изявяваш с уменията си.

Много се вдъхновявам от музиката – аз съм мултимузикален тип – от неаполитанските песни до хубавите цигански песни за любов. Почитател съм на духовата военна музика, познавам всички изпълнители и маршове, изключително много ме вдъхновяват. Имам няколко концерта в кавички с духови оркестри на България – Ловеч, Добрич и Търговище.

Добрият готвач

За да си добър готвач, е нужно да спазваш няколко правила: 1. чистота и лична хигиена, 2. чист вкус, изтънчен – когато сложиш хапката, да усетиш всичките пет вкуса, които има нашето небце (петият идва от японците, за европейците са само четири), 3. да си дисциплиниран и да имаш воля. И донякъде талант.

Много съм горд, смея да твърдя, че съм създателят на комбинацията чубрица и соев сос. Стана случайно, звучи като легенда... (как гледай видеото). Практикувам го много често.

Не обичам да мия чинии, макар като малък да съм плакал, че не ми дават. Аз съм шампион по миене на чинии – не съм почнал от главен готвач, почнал съм от мияч, кебапчия, шкембеджия и постепенно съм стигнал до това положение, в което съм.

Пожеланието на Иван Звездев

Мой познат, който се занимава с дълголетниците в България, казва: "Иване, аз познавам над 60 души над 100-годишна възраст, чудех се какво е общото между тях – има хора, които от деца пушат, има такива, които никога не са вкусвали месо, трети, които още от сутринта изпиват паничка вино за закуска и цял ден продължават... Нямаше нищо общо между тях освен невероятният им оптимизъм".

Има проблеми, но нека да погледнем на хубавата страна на живота. Всичко се оправя, старата любов се спасява, така че – здрави и оптимисти трябва да бъдат всички наши приятели и не само приятели.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo