Около 15 септември вероятно ще бъдем близо до максимума на вълната. Това означава, че голяма част от страната ще бъде в „червената зона“, прогнозира в предаването „Лице в лице“ служебният министър на образованието Николай Денков.

„Със сигурност ще има трудности, но поне за първокласниците ще осигурим първи учебен ден, който да запомнят. След това в зависимост от конкретната ситуация във всяко училище да се мине на максимално присъствено обучение, но без да рискуваме живота и здравето на учителите и децата“, каза Денков.

По думите му няма място за призиви, които отиват в едната или другата крайност. Според него трябва да се приложи правилната мярка във всеки конкретен случай.

Първите дни на септември ще има и повече информация за това каква част от педагогическия и непедагогическия персонал е ваксиниран.

Ще се тестват ли учениците всяка седмица?

Относно това дали ще се предвижда учениците да се тестват за коронавирус Николай Денков обясни, че с Министерството на здравеопазването се обсъжда въпроса за набавянето на по-щадящи тестове, при които се взима проба от устата.

Здравното министерство в момента проучва какви са възможностите за внос на такива тестове. Денков изрази надежда да бъдат осигурени за началото на учебната година. Те ще са безплатни.

„Няма смисъл да се тестват 5, 10 или 20% от децата в едно училище и това да го наричаме масово тестване. Или тестваме всички деца, или само децата, които показват признаци на заболяване“, уточни просветният министър.

Задачата на МОН е да осигури тези тестове, а всяко училище ще решава как ще действа. Ако имат съгласието на родителите и могат да тестват всички деца, ще имат възможността да го правят всяка седмица.

„Трябва обаче да има актуализация на бюджета, за да можем да осигурим тези тестове. Те трябва да се закупят“, допълни Николай Денков.

С решение на педагогическия съвет на дадено училище директорът ще организира периодичното тестване на педагогическия и непедагогическия персонал.

Какви са мерките при различните зони?

Николай Денков отново припомни какви мерки се предвиждат при различната заболеваемост. При „зелена зона“, която обаче по думите му е малко вероятно да имаме около 15 септември, всички училища са отворени.

При „тъмночервена зона“ МЗ блокира района, всичко е затворено и веднага се преминава към дистанционна форма на обучение.

При „жълта“ и „червена“ зона има възможности за много варианти според това каква е конкретната ситуация в дадено училище и паралелки. Учениците от 1. до 4. клас максимално дълго ще са на училище. Те ще преминат към обучение вкъщи само при „тъмночервената зона“.

Ще носят ли всички предпазни маски?

Относно маските предписанието на МЗ е ясно – за педагогическия и непедагогическия персонал те са задължителни, независимо от това дали са ваксинирани или преболедували.

По отношение на децата детските градини, с изключение на предучилищната група, са без маски. Предучилищната група и учениците от 1. до 4. клас са без маски при зелен сценарий. За останалите трябва да има маски, но когато има час по физическо навън, не е необходимо. 

Как ще работят детските градини?

Те ще бъдат затваряни само в краен случай – в „тъмночервената зона“. Също така, ако има локален взрив с много голям брой деца, които да се разболеят. Дори и в червената зона детските градини ще продължат да работят.

Ще има ли устройства за всички?

„През тези два месеца осигурихме всички необходими електронни средства, така че никой от учениците и учителите да не каже, че не може да излезе в обучение в електронна среда“, каза просветният министър.

„В момента всичко е поръчано. Единствените рискове са кога ще пристигнат. Поръчките са две. Таблетите са 25 400 и се очакват през октомври. Поръчаните лаптопи се очакват през септември и са 14 500“, поясни Денков.