Границата за преминаване в дистанционно обучение ще бъде при 10% болни ученици вместо 15%, заяви служебният просветен министър проф. Николай Денков.

„Учениците от първи до четвърти клас и децата в детските градини, ако сме в "зелената зона“, могат да бъдат без маски с решение на педагогическия съвет. Ако сме в "жълта", "червена" и "тъмночервена" зона, тогава и те трябва да носят маски. Предвид това, че и ваксинираните могат да пренасят вируса, трябва и персоналът, който е имунизиран, да носи маски", добави на брифинг той.

Денков обясни, че сборни паралелки могат да се правят само в "червената зона" и където класове и групи и преди това са били заедно. 

"Деца от различни класове не могат да бъдат събирани в сборна група, например деца от 4. и 5. клас. Деца от различни паралелки на един и същи клас ще могат да бъдат събирани в сборна група, без да прекъсваме обучението", поясни министърът на образованието.

Първо към дистанционно обучение ще преминат учениците от 11. и 12. клас, след това от 8. до 10. клас, от 5. до 7. клас и най-накрая от 1. до 4. клас.

"Децата от 1. до 4. клас ще бъдат максимално най-много време в училище, единствено в „тъмночервената зона“ ще бъдат в онлайн обучение. При останалите ученици ще има ротация, като тя максимално ще пази по-малките ученици в училище", поясни той.

По думите му трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците.

"Има възможност на едни места в страната началото на учебната година да започне присъствено, а на други в електронна среда, в зависимост от това каква е степента на заболеваемост. Трябва да направим всичко възможно първокласниците да посрещната първия учебен ден в двора на училището", заяви Денков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!