"Назначих комисията, която влезе в ББР, но с нови членове, да влезе в Държавната консолидационна компания. Ще се проверят и "Индустриални зони" и Българска агенция за застраховане."

Това обяви икономическият министър Кирил Петков в „Лице в лице“.

„Аз нищо не знам за ДКК, няма уебсайт, искам да видя какво се случва под този холдинг. Чувам, още не съм взел факти, там са "Монтажи", бяха дадени 500 милиона за язовирите. Там е този държавен комплекс за 90 хиляди кв. м, който в средата на кризата се е решило, че ще се строи, за да се преместват министерства. Ще вкарам доста светлина там. Имаме един чадъров холдинг. под който не знаем какво се случва“, обясни той.

Държавна консолидационна компания управлява голям финансов ресурс, като собственият му капитал през 2019 г. е около 1,2 млрд. лв., а на управляваните активи – около 1,5 млрд. лв. Важен аспект от дейността му е възлагането на дейности по ремонт и реконструкция на язовири – държавна и общинска собственост, във връзка с което през 2018 г. капиталът на дружеството е увеличен целево с половин милиард лева. 

Министърът обяви и че днес ще се работи до късно, за да може да се помогне и на малкия бизнес:

От утре ще вкараме ликвидност и част от мерките ще са на лице в помощ на малкия и среден бизнес, каза той. 

Петков коментира и ситуацията в Българската банка за развитие, която от днес е без двама от членовете на Надзорния съвет.

„90% от парите в ББР, които трябва да отиват за малки и средни бизнеси, са изразходвани с 20 клиента“, каза икономическят министър.

Топ 20 клиента на банката покриват милиард и 700 от кредитния портфейл на ББР, добави Кирилов.

Според него Банката за развитие не бива да се конкурира с търговските банки.

Петков обясни, че поканените - Митко Симеонов и Велина Бурска, са отказали да се явят на срещата с министъра, а той ги поканил, за да обяснят своята гледна точка.

Те нарекоха срещата "цирк" в изпратено писмо до министерството, добави Петков. 

"Не е важно само да сменим едни хора, а да покажа нов метод как се прави това. Исках да ги поканя да кажат своята гледна точка. Това е начинът да има пълна прозрачност", добави икономическият министър.

Вижте още във видеото.