На заседанието на Министерския съвет не сме обсъждали темата за отзоваването на руския посланик Елеонора Митрофанова, съобщи в предаването „Лице в лице“ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

„БСП ще има заседание на Националния съвет в тази събота и може би там ще бъде повдигнат този въпрос и ще има някакво политическо решение“, обясни още той.  

За решението да се поиска от президента отстраняването на началника на НСО, Георги Гьоков каза, че то е взето след като става ясно, че от прокуратурата са поискали записите от камерите в Министерския съвет и те са предадени без да бъде уведомен премиера.

„Затова беше обсъждано, че от президента би могло да се поиска освобождаването на ръководителя. В случая по всяка вероятност ще реши президентът, преценявайки всичко, което се знае“, посочи той.

„Великденската помощ за пенсионерите ще бъде изплатена от 15 април и ще бъде разграничена от плащанията на пенсията и COVID добавката, за да не се бъркат хората. Това ще струва на бюджета 143 милиона лева“, каза социалният министър. 

„Мисля, че е добро решение заради покачващите се цени заради високата инфлация в навечерието на великденските празници. Добавката се дава на всички пенсионери, защото за всички се вдигат цените за хранителните стоки“, посочи той. 

„Категорично и твърдо от 1 юни ще има осъвременяване на пенсиите и то такова, което да направи възможно след отпадането на COVID добавките, пенсиите да не са с по-нисък размер“, увери министър Гьоков. 

По думите му в бюджета има около 20 милиарда за подкрепа за социални плащания и обезщетения.„Ще спомена, че се вдигна минималната работна заплата, вдигна се минималното и максималното обезщетение за безработица. Майчинството през втората година стана  равно на минималната работна заплата, увеличиха се  пенсиите на хората с увреждания“, изброи министърът на труда и социалната политика.