На оперативно заседание на Министерски съвет приехме решение да отправим предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев. Това съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. 

Мотивите за това предложение се основават на действията на ген. Емил Тонев във връзка с няколко обстоятелства, обясни началникът на кабинета.

На първо място тя посочи на видеоматериали от служебните и официалните входове на министерския съвет, което предаване се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на министерски съвет.

„Както знаете в сградата на министерски съвет се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура. Съответно тук има защитени свидетели, които се намират на територията на Министерския съвет, искат да предоставят информация и да подадат сигнал и с предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността на личността на подателите на сигналите и се застрашават техните права“, каза Бориславова.

По думите й Министерския съвет счита това за абсолютно недопустимо по начина, по който тези материали са предоставени.

„В допълнение по официална информация, предоставена и на президента на република България, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на Национална служба за охрана“, посочи още един мотив Бориславова.

Тя отбеляза също така, че на оперативното заседание е обсъдено и разминаването в поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне с гриф „Спешно“ на видеоматериалите от служебните входове на Министерския съвет, когато е ясно, че тази сграда вече е контактна точка за Европейската прокуратура, съпоставено със забавеното или липсващо оказване на съдействие по време на протестите през миналото лято.

„Както знаете, беше изключително ценно и важно да бъдат предоставени именно тези видеозаписи от именно тези служебни и официални входове на Министерския съвет на разследващите органи, за да могат да бъдат проведени пълни разследвания на насилието, което е извършено спрямо граждани по време на тяхното мирно право на протест“, обясни Бориславова.