До края на деня правителството ще реши дали да обяви руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата, съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг след заседание на Министерския съвет.

Такова предложение направиха по-рано през деня от "Демократична България", като отправиха упреци към поведението на Митрофанова. 

От БСП заявиха, че подобна идея не е обсъждана на коалицинен съвет и призоваха за спокойно и разумно поведение.

"Запазваме ТЕЦ-овете в Маришкия басейн с тази версия на Плана за развитие"

Правителството прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Очакваме при посещението на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в България в четвъртък, ЕК да одобри българския план. С 37 работни дни закъснение имаме План за възстановяване и устойчивост, съобщи вицепремиерът.

Планът е на стойност над 13 млрд. лв. и предвижда България да запази ангажимента си към Зелената сделка, като ще намали въглеродните си емисии, без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн, съобщи Василев.

"Имахме три опции - да не изпълним поетите ангажименти и тези 13 млрд. да не стигнат до българските хора и бизнес. Втората опция, която беше заложена в предишната версия на плана, беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България зависима от вносни източници на гориво, чиято цена не контролираме. Третата опция, която успяхме да договорим с ЕК, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички мерки за намаляване на потреблението през нощта и през зимата като изградим сериозен комплекс от батерии, като започнем проучване за геотермална енергия, като разгърнем огромна програма за саниране и като подпомогнем над 10 000 проекта за изграждане на фотоволтаични паркове за собствено потребление в страната", обясни Василев.

Като друга причина за отказа от изграждане на газова пароцентрала, освен зависимостта от вносен природен газ, Асен Василев изтъкна, че подобни генератори ще трябва да бъдат затворени след около 15 години, съгласно изискванията за емисиите по плана за декарбонизация, така че това ще са напразно похарчени пари.

Планът включва значителни средства за изграждане на STEM центрове и подготовката на учители за тези центрове. Има предвидени над 500 млн. лв. за нови влакове и градски железници. Има предвидени над 500 млн. лв. за нови влакове и градски железници.

"Готови сме и за ембарго на ЕС срещу руския газ и нефт"

Готови сме и за ембарго на ЕС срещу руския газ и нефт, каза вицепремиерът. По думите му се работи за подсигуряване на наличностите на синьо гориво у нас от началото на войната и такова е осигурено. Водят се и разговори с рафинерията на "Лукойл" за алтернативи, в случай че бъдат прекъснати доставките на руски нефт.

„Позицията на България (за ембарго на руския газ и нефт) може да бъде изразена от министър-председателя на България, след като бъде обсъдено в Министерски съвет“, каза Василев.

„Специално за газа можем да осигурим пълна потребление на страната, а за петрола. Аз също имам разговори доста подробни и също има план как да не се прекъсне подаването за вътрешния пазар на всичките необходими горива“, категоричен е вицепремиерът.

„Няма държавен телеком за интернет"

„Няма държавен телеком за интернет. Това, което има е, че държавата полага кабели за достъп до широколентов интернет до всички отличени общински центрове, до които бизнесът не полага, тъй като няма достатъчно потребители. Тук не става въпрос да се изгражда някаква държавна структура или държавен интернет, или мобилен доставчик, или телеком, а там където няма свързаност, защото на пазарна основа тя не може да стигне, точно там е мястото държавата да си влезе в ролята и да подсигури свързаност от тези по малки населени места, така че независимо че пазара като цяло не може да осигури тази свързаност, тези хората да не са откъснати“, каза Василев.

Нов пакет от антикризисни социални мерки

Вицепремиерът съобщи, че в момента се обсъжда и нов пакет от мерки в помощ на засегнатите от инфлацията и икономическите последствия от войната в Украйна.

„Военният конфликт най-вероятно няма да бъде разрешен в следващите няколко седмици или месеци, а има немалка вероятност да стане продължителен конфликт, както бяха конфликтите в Босна, в Сирия, в Чечня. Ще трябва да се направи много по-сериозен пакет антикризисни мерки, които обсъждахме и на събирането на европейските министри на финансите вчера в Люксембург, така че да има общоевропейски подход по тази точка, както за общо закупуване на енергоизточници например, така и за координирани мерки в различните държави. За да не се появят дисбаланси, така че една държава да направи нещо друго и в крайна сметка това да създаде трансгранични проблеми и да анулира ефекта на конкретните мерки“, каза Василев.

Тези мерки сега се обсъждат по ресори в министерства и ще бъдат представени до 10 дни, а след това ще бъдат обсъждани и в парламента, каза вицепремиерът.