Изискването търговските вериги да предоставят място за българските производители, все още не работи. Това каза в предаването „Лице в лице“ Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България.

Той обясни, че това е трябвало да стане на 5 май, но са поискани още 14 дни време за реорганизация и се очаква мярката да заработи от 19 май. Подготвя се и промяна на съществуващото Постановление на МС.

„Това, което се изисква, за мен е огромен плюс за потребителя – че ще бъде гарантирано, че тези продукти ще бъдат произведени от 100 процента сурово мляко. Това първо го гарантира предприятието, с документа снабдява после търговската верига, контролът е при министър Танева.

Говорим за всички български стоки – от млечни.  В момента определеният магазин, ако предлага 100 артикула, 90 трябва да са с гарантирано български произход и те са задължени да го изведат от 100 процента българско мляко. Това е част от задължението. Има и много колеги преработватели, които не искат, търсеха дали не може да се влага сухо мляко“.

При направената анкета до всички млекопреработвателни предприятия, министерството получи еднозначен отговор - 75 процента от предприятията, че подкрепят мярката от 100 процента сурово мляко, обясни той.

Българските животновъди са в матово състояние, не в патово, каза Зоров.

„Защото всички мерки, които ги има досега, не могат да се ползват от земеделието и животновъдството, защото за земеделието и животновъдството ЕК е предвидила друг подпомагане. Държавните помощи са де минимис – те са одобрени от комисията, но България не се възползва, защото няма предвиден бюджет. Оттук вече идваме в силната неконкурентност на българските животновъди, както и на предприятията, защото техните колеги 12 години получават различни държавни помощи. В България са минимални и те са до някакъв праг“.

Програмата за млечни продукти, които дават на учениците сега, е една добра инициатива на българското правителство и на Европейската  комисия, каза Димитър Зоров.

„Различните количества на млечни продукти, една краставичка или ябълка зависи от остатъчния брой доставки по времето на извънредното положение – 2 месеца, от 13 март до 13 май – ако определеният доставчик в училището,  е имал две доставки, разбира се, че ще има раво на 400 грама краставица – то е една. Но в повечето случаи това са около 8 доставки, което прави около 2 килограма, не е за подценяване и говорим за истинска българска продукция.

Всичко зависи от директорите и тяхната организация, защото има доста деца, дори в София, на които семействата им живеят под социалния минимум, и такива деца ги подпомагаха, защото 300 или 400 грама сирене или кашкавал не е за подценяване, но Министерството на здравеопазването  е определило еднократна доза за подкрепа на ден - 30 грама на ден. Това не е от производителя, от доставчика, има си определена норма за подкрепа. Когато имаш 10 доставки неизпълнени по 30 грама, това прави 300 грама, а 30 грама правят един сандвич.

Там, където изпълнявахме нашата кампания, нямаше училище, освен едно във Враца, където имаше 100 деца от ромски произход и те имат нужда, но директорът не е дал, защото се страхувал да не зарази родителите, но ние като отиваме до магазина дали не е рисково отколкото 100 пакета получават готови. Аз съм сигурен,  че 95 процента са крайно нуждаещи се, оставката си остава неизпълнена по вина на директора“.