Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева проведоха видеоконферентна връзка с представители на различни сектори в земеделието и браншови организации.

Поводът бе приетото постановление, с което търговските вериги се задължават да предлагат българска продукция на местни производители в обектите им. Обхватът касае всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни в страната.

"Постигнахме обединение. Няма нито една изключена верига от познатите на всеки потребител в национален план от обхвата на това постановление", каза Десислава Танева на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Мерките на земеделското министерство

- Създаване на регионални канали за "къси" доставки.

- ДФЗ е отпуснал 30 млн. лв. за краткосрочни кредити на производителите на плодове и зеленчуци. От тях 5 млн. лв. се разпределят в помощ на оранжерийното производство. Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 2%.

- Авансово ще бъде изплатена част от държавната помощ от 18 милиона лева в сектор „Растениевъдство“. Подкрепата се предоставя под формата на субсидия за покриване на част от разходите за машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане, съхранение, както и за машини, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки при производството на собствена продукция в сектора.

- Вчера са изплатени и 445 милиона лева по схемата за т. нар "зелени плащания". Ще бъдат подпомогнати 56 490 земеделски стопани, които спазват благоприятни за климата и околната среда селскостопански практики, като финансовата помощ е близо 123 лева на хектар.

Мнението на търговските вериги

"На срещата се обединихме около необходимостта по разумен начин да бъде подпомогнат българският производител. Нещо, което сме правили досега, но ситуацията в момента е различна. Посланието, което искам да отправя, е, че в кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, които да разрешат този комплексен проблем", каза Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на „Лидл България“.

"Представихме допълнителни мерки, по които работихме през последните дни – за финансиране и улесняване на логистиката. Поискахме от Министерството на земеделието да скъсим пътя на комуникация, за да можем по места да помогнем на най-спешните, които буквално утре биха извадили продукция и на които им е отказан износ", каза още Драгийска.

Тя увери, че застават категорично зад становището, че българското сурово мляко трябва да бъде минимум на 90% онази суровина, която да се вложи в млечните продукти, които се произвеждат в България.

"Още 2016 г. започнахме програма за работа с малки производители. Вече имаме над 300 малки регионални производители, които доставят на "Метро". Сега обаче не е време за напрежение и спорове, а трябва да се обединим, защото всички са в трудно положение. Продукцията е по полето и тя трябва да намери най-бърз път до магазините. Това за локални, директни доставки, е много важно, защото имаме стратегическа задача да запазим типичните български сортове, които не могат да минават през дълги вериги на доставка", каза Георги Гърневски, ръководител на проекта на "Метро" за директна работа с производители на плодове и зеленчуци.

"Уверяваме българските производители, че ще намерят място на нашите рафтове. Изборът обаче е на българските потребители и апелираме те да изберат българското", призова Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие
  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела
  • 545 са новите случаи на коронавирус у нас
  • През юни и юли се очакват данни дали и децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират
  • Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас