Серия сигнали от родители, получили продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, за времето на извънредното положение.

Един от сигналите е от Ловеч – в пакетите за децата си, двама родители получили по три ябълки и пет малки пакетчета кашкавал.

Снимка: btvnovinite.bg

В единия от пакетите кашкавалът дори е мухлясал. Срокът на годност е до 12.05.2020 г. Друго семейство получава две краставици в пакета за детето си.

Зам.-изп. директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иван Капитанов обясни, че случилото се не е навсякъде и има общо с ранното доставяне на храните.

Снимка: btvnovinite.bg

„В по-голямата част изпълненото на програмите по раздаването е почти приключило – т.е. количеството, определено за двата месеца на извънредно положение, са започнали по-рано и доставките са били направени по-рано“, обясни той.

Капитанов изтъкна, че за учебната година са 50 доставки по схемата „Училищен плод“, като те са еднократни съобразно графиците, одобрени от директорите на училищата.

Снимка: btvnovinite.bg

„При някои от училищата доставките са правени в предходен период, затова са получени две ябълки и малко сирене или кашкавал“, допълни зам.-изпълнителният директор на Фонда.

По думите му изборът на всеки от доставчиците на продукти по програмата става от директора на съответното училище. Одобрението става от ДФ „Земеделие“ и се очаква всички изисквания по програмата да бъдат изпълнени.

Капитанов подчерта, че ако има разминаване или лошо качество на продуктите – Фондът се сезира и прави незабавна проверка и преустановява плащанията към доставчиците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Апелираме към директорите, те са отговорните лица, при приемане на продуктите, да погледнат дали отговарят на условията“, обясни той и допълни, че ДФ „Земеделие“ е наредил на училищата да обяснят на родителите какво ще бъде доставено и в какво количество.

Капитанов уточни, че графикът на доставки се утвърждава от директора на училището.

„Имаше и много сигнали защо в периода на извънредно положение не се раздават тези плодове и млечни продукти. Това е важно за нашите производители, но и за децата, които в момента имат проблеми и се нуждаят от тях“, коментира експертът.

Една част от хората получатели са се отказали от получаването на храната в помощ на социално слаби деца, а друга – в полза на социалните домове.

Колко е струвала програмата по време на извънредното положение ще стане ясно след приключването на доставките и получаването на заявките за плащане.