Над 420 хиляди деца и ученици трябваше да получат плодовете, зеленчуци и трайни млечни храни, които им се полагаха безплатно по схеми за зеленчуци и мляко, когато училищата бяха отворени. Те ще се раздават от сряда и са за периода на извънредното положение - от 13 март до 13 май. 

Директорът на училището ОУ "Васил Левски" във Враца Румен Петков обаче смята, че учителите са били употребени в тези схеми.

Снимка: bTV

„Това е колосална дейност, за 40 часа беше организирано всичко, а за това се е изисква колосален ресурс, той бе намерен в лицето на директори, учители, медиатори и служители в училището, а това е безплатен труд, който вероятно ще увеличи постъпленията в тези фирми, които организират схемите“, коментира Петков.

Според него щабът е трябвало да каже, че организацията трябва да се случва при много сериозни мерки за сигурност, защото това са милион ръце, които ще пипат тези продукти.

„Кой стои зад този интерес, не знам, няколко пъти се поставя на щабовете този въпрос, централния щаб не отговори нищо, мислим си, че с експертизата си казва кое е опасно и трябваше да кажат да се спазва и внимава, нищо не се казва и оставиха директорите сами да решават и те поеха отговорност. Няма и камери как се съхраняват тези продукти, два дни са в училището тези кашкавали“, коментира Петков.

Близо половината от родителите в училищата във Враца, които имат право на тази храна, отказват да я получат – едно от съображенията е за сигурност, а другото, че нямат нужда от нея.

Снимка: bTV

След техническа грешка при срока на годност на един от продуктите, наш екип огледа продукцията в София и не забеляза несъответствия.

Снимка: bTV

Директорът на 34-то основно училище в „Красно село“ Цеца Тонева обясни, че в столицата няма никакви оплаквания, а организацията за взимане на пакетите е доста добре обмислена. Ще има еднопосочно движение, а около 500 деца трябва да получат своята безплатна храна.

Което не бъде взето, ще отиде за деца в социално слаби семейства, обясни Тонева.

Снимка: bTV

Освен това има вариант да се достави до вкъщи, като безопасността ще се спазва, всички, които раздават храната, ще са с маски, престилки и ръкавици.

Вижте още във видеото.

  • Проф. Витанов: До есента няма как да се ваксинират 70% от населението
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Разхлабване на мерките: Без маски, но само за ваксинирани и на определени места (ОБЗОР)
  • Туристическите обекти с ваксиниран персонал ще получават специални стикери
  • Богдан Кирилов: Няма да се стигне до изхвърляне на ваксини срещу COVID-19
  • 208 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Траен спад на хоспитализираните с COVID-19
  • Кунчев: Имаме две задачи – честни избори и ускоряване на ваксинацията
  • Отново под 2% положителни проби за COVID-19 у нас
  • Само 53 са новите случаи на COVID-19 у нас