Министърът на земеделието и търговските вериги се разбраха за задължението им да предлагат българска продукция на местни производители.

След договореното днес стана ясно, че няма да има обособено място за българско производство. Продуктите като българският лук и българска зелена салата ще намираме на същото място на щандовете, а търговските вериги няма да имат задължение да предлагат определено количество.

Министерството на земеделието и търговските вериги стигнаха до примирие. Всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни в страната е длъжен да продава българско производство.

„Няма нито една изключена верига от познатите на всеки потребител в национален план от обхвата на това постановление“, заяви министър Десислава Танева.

Една от търговските вериги вече 3 години работи с над 300 български производители. Какви продукти да предлагат и в какви количествата - ще решат веригите. А договарянето - ще е директно с търговеца.

„Това право е изцяло наше, защото оттам насетне има процес на уговаряне, споразумение и свободна воля“, заяви Георги Гърневски - представител на търговска верига.

Нямат задължение българските продукти да заемат определена площ от магазина, както беше първоначално - 50%. Предлагането ще е спрямо търсенето.

„Предварително дори се уговаряме с малки производители, съветваме ги какво да подготвят“, допълни Георги Гърневски.

Според министерството не би следвало да има скок в цената. Според веригите обаче е възможно клиентите да усетят поскъпване.

„Поради сезона в момента, някои български продукти са по-скъпи от вносните. И когато ние имаме повече български продукти, а изчезнат вносните, представата на хората за някои продукти ще е, че са по-скъпи“, обясни Георги Гърневски.

От министерството обещават по-бърза доставка и подкрепа за оранжерийното производство - държавна помощ в размер на 5 млн. лева за закупуването и заплащането на българските оранжерийни домати краставици и пипер.

Мярката българското сурово мляко да бъде минимум на 90% в млечните продукти все още се обсъжда.

Мерките за продаване на повече българско производство в търговската верига ще продължат до края на годината.