Трябва да се опитаме да разделим обществото на две групи, за да се върне едната постепенно в икономическия живот. Това коментира бизнесменът Красен Кюркчиев.

Снимка: bTV

Според него мерките заради коронавируса са добри, но постепенно трябва да се връщаме и към реалния живот. Той предложи рисковата група хора да имат ограничения и да се отделят от младите и не рискови.

Снимка: bTV

Той обясни, че едната група може да е на хората над 65 години, които да са отделно от по-младите и да могат да ходят до магазина и навън от 8 до 12 часа, като след това да им е забранено.

Снимка: bTV

Според него може и метрото и общественият транспорт да се разделят и да има вагони или автобуси, които да се дезинфекцират много старателно за защитената група.

Снимка: bTV

В уязвимата трябва да се поставят и хората със заболявания като сърдечно-съдови и респираторни заболявания, обясни бизнесменът.

Нашата стратегия е да запазим колкото се може повече животи, с минимално въздействие върху икономиката и почти никакво върху бюджета на държавата, добави той.

Кюркчиев смята и че може в някакъв момент да се отворят парковете за нерисковата група или да се разделят парковете за първата и втората група.

Снимка: bTV

Според него и децата трябва да тръгнат на детска градина постепенно, както и да се отворят ресторантите за бързо хранене.

Кюркчиев обясни и защо закупуването на тоалетна хартия е скочило.

Самият аз произвеждам и върви два пъти повече хартия, а стоката е недолюбвана от магазините, защото е обемна и евтина, заема много място. В един момент хората почнаха да я купуват и се вижда освобождаване на пространство. Това действа психологически и затова потреблението скочи, обясни производителят.

Вижте целия разговор във видеото.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 910 342 70 021 399 771 3 382 835
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 910 342 70 021 399 771
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer