По-опасна от пандемията в настоящата ситуация е инфодемията около COVID-19, заяви пулмологът Александър Симидчиев, който е член на Медицинския експертен съвет по коронавируса към МС, при гостуването си в „Лице в лице“.

Има прекалено много информационен шум, който заглушава сигнала и по този начин се губи правилната информация за заразата, а именно това е задачата и целта на Медицинския експертен съвет – да отсява достоверните научни изследвания за коронавируса и да ги прави достъпни за професионалните общности, каза Симидчиев.

Силата на МЕС е в неговата интердисциплинарност, защото предизвикателствата пред лекарите се намират на границите на различните специалности, смята пулмологът.

Снимка: btvnovinite.bg

Всеки трябва да се изказва в своята област на компетентност, заяви Симидчиев и отбеляза, че той затова не говори за икономика.

Трябва да се тревожим за нещата, които можем да контролираме, и всеки да допринася за обществото според възможностите си, убеден е лекарят, който заяви, че дори спазването на мерките от всеки един от нас спомага за овладяването на ситуацията с пандемията.

Информацията, че БЦЖ ваксината помага срещу коронавируса „дойде от доста проучвания на ниво държави, глобални проучвания на държави, които имат програми за БЦЖ спрямо държави, които нямат такава програма и се вижда, че честотата на разпространение на епидемията и по-тежките ѝслучаи е различна в тези страни. Оттам се генерира тази хипотеза, но засега е само хипотеза. Предстои да бъде изследвана“, коментира Симидчиев.

Хубавото в този случай е, че една голяма част от българското население е ваксинирано с БЦЖ и от 1950 г. до сега тази имунизация е задължителна, отбеляза лекарят.

Снимка: btvnovinite.bg

Спиртът наистина убива вирусът, но много важна е неговата концентрация, защото ако е прекалено силна, над 70%, може да предизвика коагулация на белтъци, които да се окажат чадър върху заразата на нашите длани, разкри Симидчиев и препоръча закупуването на легитимни дезинфектанти от аптеките, защото при тях спиртната концентрация е правилна.

Препоръчително е, когато кашляме, да го правим не в дланта си, а в сгъвката на лакътя си, защото така заразата не остава на дланите ни и не докосваме други повърхности, посъветва лекарят.

Симидчиев разкри, че първоначално е бил против носенето на маски от здрави хора, но това е било заради недостига им за медицинските лица, които са на първа линия в борбата с пандемията и наистина работят в изключително трудни условия, но сега има сигнали, че този недостиг ще бъде преодолян.

Не можем все още да коментираме дали има връзка между коронавируса и белодробната емболия при 40-годишният пациент у нас, който почина и бе диагностициран с COVID-19, заяви пулмологът.

Полицаите, които се тестват за коронавирус в МВР болница, се изследват за антитела и наличие на имунитет, каза пулмологът, който работи в лечебното заведение. ТЕ са избрани, защото имат досег с всякакви хора от различни социални групи и по този начин се създава добра база за представително проучване.

  • Двама здравни работници от Хасковско са с COVID след първата доза от ваксината
  • Наказание за „Свети Лазар“: Ваксина е получил пациент, извън обхвата на първата фаза
  • Заведенията – готови да отворят на 1 февруари, с разрешение или без
  • Ема, която пребори COVID-19... още преди да се роди
  • Почти всяка пета положителна проба за COVID-19 у нас е съмнителна за новия щам
  • В четвъртък става ясно ще разхлабят ли мерките в някои сектори
  • През шуменската болница са преминали четири бебета с коронавирус
  • Децата и COVID-19: У нас има 20 случая на мултисистемен възпалителен синдром
  • В Бургас реимунизацията на медици е в ход
  • Изследването на преподаватели с антигенни тестове за COVID-19 започва от Пловдив