В големия пик на пандемията с коронавируса, когато всички се страхувахме за здравето си и това на близките ни, когато не знаехме как ще продължи всичко това, тогава се появиха те – медиците от ВМА, за да ни вдъхнат кураж и да ни кажат, че „Всичко ще бъде наред!“. Тяхната снимка обиколи социалните мрежи и едва ли има някой в България, който да не я е виждал.

В продължение на три месеца тази хора не спаха, не виждаха близките си, не се прибираха у дома, за да се грижат за болните. Сега са на финалната права и всичко е почти наред.

Журналистът на bTV Кристина Газиева и операторът Явор Владимиров изкараха една смяна с лекарите в COVID-зоната на ВМА, за да покажат лицата на тези лекари и разказват защо те не се отказват.

7:30 ч. сутринта. В инфекциозната клиника на ВМА работата вече е на пълни обороти.
Екипите дават отчет за състоянието на пациентите.

Половин час по-късно началникът на клиниката – доц. Георги Попов, разпределя екипите по зони. Денят тепърва започва.

Часът е 8:10 сутринта. След рапортите на медицинските сестри и лекарите е време екипът на  bTV да влезе в зоната на COVID-19. За целта, лекарите им предоставят предпазни средства, с които ще влязат.

Снимка: btvnovinite.bg

Дежурни са д-р Диана Димитрова и д-р Владимир Пашкунов. Време е за визитация, за да проследят обективното състояние на болните и да уточнят терапията за деня.

Първата стъпка е пълна дезинфекция и поставяне на втори чифт ръкавици, които се сменят с нов чифт след всяка визитация.

Един от пациентите с COVID-19 е 78-годишната Цветана Колева. Хигиенистка в екоминистерството.

„След 15 дена лечение с антибиотици, стабилизиращи препарати болната е в стабилизирано състояние, вчерашният й тест показа отрицателен, така че днес я изписваме! Жива и здрава!“, обяснява д-р Владимир Пашкунов от  Клиниката по инфекциозни болести към ВМА.

Цветана е щастлива, че е настъпил последният й ден в болницата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз дойдох много зле! С един отровен газ в дробовете, металоиден, задушаваше ме! От него ми ставаше лошо, не спях, не ям, нищо. Тук се пооправих. Ще гледам слънцето, благодарение на лекарите, много съм доволна“, разказва Цветана.

А Кирил е специален пациент.

„Много специфични симптоми. Силен задух, много силно потене, които досега не съм ги усещал при друг грип. Температура. Умора“, обяснява мъжът.

Той ще бъде осмият човек в България, който ще бъде лекуван чрез преливане на плазма с антитела. Манипулацията ще започне следобед, защото в този момент в друга сграда, на метри от „зоната“, излекуван пациент от COVID-19 дарява плазмата, за да спаси Кирил.

Апаратът  за събиране на плазма работи на определени цикли, взима се кръв, преработва се. Качествените елементи се връщат на донора, плазмата се събира в сак, обяснява проф. Румен Попов от Център по трансфузионна хематология във ВМА.

Снимка: btvnovinite.bg

Нужни са няколко часа за подготовката на плазмата за преливане. През това време дежурството на д-р Диана Димитрова и д-р Владимир Пашкунов продължава.

В съседната на Кирил стая е 40-годишната Анелия. Майка на три деца, която строго спазвала противоепидемичните мерки – включително и изолация вкъщи. След разхлабването им, обаче, тя се успокоила, че вече всичко е наред. И започнала разходки навън. Някъде там – навън, вирусът я среща.

Усъмнява се, когато изпита силна умора, която направо „ме смаза, повали ме. Не можех да ида на работа. Надявах се да не е COVID-19. Но следващата нощ имах и болка в гърдите“.

Вече трети ден Анелия е в зоната на ВМА.

„Чувствам се в сигурни ръце, виждам, че лекарите са професионалисти. Вярвам, че имат опит вече!“, споделя пациентката.

И докато екипът ни разговаря с Анелия, в съседната стая д-р Димитрова вече преглежда следващ пациент.

„При доста от пациентите с COVID-19 заболяват чернодробните ензими и по този начин виждаме структурата на черния дроб, панкреас и се ориентираме дали има допълнителна причина за тези реакции или се дължи на инфекцията“, обяснява лекарката.

След това задачата й е да провери как са пациентите в интензивното. През цялото време там на пост са медицински сестри и реаниматор. В момента там има двама пациенти, които са в тежко състояние, но донякъде стабилизирани. Д-р Димитрова споделя, че  чакат как ще тръгне развоя на заболяването и кога ще предприемат мерки за екстубация.

Снимка: btvnovinite.bg

А д-р Пашкунов е първият лекар останал доброволно в клиниката дни и нощи, за да се грижи за болните. Той приема и първия пациент с COVID-19.

„Имаше две жени на по 86 години, в различно време. Завършиха успешно, с пълно възстановяване. Въпреки придружаващите заболявания. Чувство за радост, за задоволство, че успяхме да постигнем и при тези пациенти добър край!“, разказва Пашкунов.  

Целият екипът се гордее и с 92-годишния Тодор, който също е изписан напълно здрав. През зоната на ВМА вече са минали 145 пациента, а за други 250 лекарите се грижили по телефона. Гордостта на екипа е, че 90% са излекувани. Смъртните случаи са 4, въпреки денонощните усилия.

„Всеки смъртен случай се прие много лично, като лична загуба. Първият беше мой близък роднина и исках да направим всичко за него. Той беше просто отишъл на химиотерапия и случайно заразен с коронавирус, което костваше по-бързия му летален край. Направихме всичко за тези хора!“, разказва полк. доц. д-р Георги Попов, началник на Клиниката по инфекциозни болести – ВМА.

Доцент Попов казва, че всеки един от екипа е еднакво важен – от лекаря до хигиениста.

„Хигиенистката дезинфекцира. На всеки час зоната се дезинфекцира. Силвана пресмята, че за последните 4 часа е изразходвала 10 литра чист спирт. Пръска и по дръжките на вратите“, разказва Попов.

„За да са винаги мокри. Както правим дезинфекция на ръцете, така и дръжките са увити, за да са напоени със спирт“, допълва самата Силвана Евлогиева, медицински техник в Клиника по инфекциозни заболявания-ВМА.

Наближава 12:30 ч.  Идва най-щастливият момент за Цветана. Изписват я. Екипът на зоната я изпраща с линейка до вкъщи.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е наградата за всички, споделя 24-годишната Кристиана Келифарова. Тя е медицинска сестра от едва една година. Тя е тук от първия ден на пандемията. 

„Всички се подкрепяхме, всички бяхме едно цяло и просто си казахме, че всичко ще бъде наред“, казва Кристиана, която е категорична, е не е имало момент, когато да е искала да се откаже.

13:30 ч. Поредна среща на лекарите. Обсъжда се актуалното състояние на пациентите. И както казва доцент Попов, всички те са „едно цяло“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сме като един мозък. Ние всеки болен си го обсъждаме колективно, никога не сме взимали еднолични решения. Всеки болен за нас е на пиедестал. Ром от Филиповци или пък депутат – няма значение. За нас всички са важни и ги лекуваме по един и същи начин с всички най-добри правила в медицината!“, казва доц. Попов.

В следобедните часове става ясно, че плазмата за преливане е готова.

Часът е почти 15:00 следобед. Екипът от зоната подготвя плазмата за преливане на Кирил. Цялата манипулация ще бъде контролирана и от шефа на клиниката.

„Преливането е на бавна капка, продължава около 2 часа. Още на следващия ден, пациентите са по-добре, субективните оплаквания намаляват“, обяснява доц. Попов.

16:00 ч. следобед. Изразходвани са нови 10 литра спирт.

Едни ги изписаха. На други им приложиха иновативно лечение. Трети ще чуят лоша новина в края на деня – пробата им за коронавирус е положителна.

Други ще продължат борбата. Защото всичко започна със снимката, в която обещават „Всичко ще бъде наред“. Три месеца по-късно, те спазиха обещанието си. И ще останат в зоната. За да доведат нещата докрай. 

 • COVID-19 взе още една жертва в столичната Спешна помощ
 • Отново опашки за PCR: Десетки чакаха за направление в студа в Благоевград
 • Отвориха врати дежурните детски градини за децата на медиците
 • Зам.-вътрешният министър: Категорично няма да са необходими КПП-та
 • Проф. Генчо Начев: В края на третата седмица ще се усети ефектът от мерките
 • Повече излекувани, отколкото новозаразени с COVID-19 у нас
 • Още COVID легла: Държавата отпуска пари и медицинските центрове да влязат в битката
 • Няколко болници търсят санитари с месечно възнаграждение от 3000 лева
 • След нарушение на мерките: Затвориха заведения в Пловдив
 • Детегледачи в пандемията: Одобрени за помощ родители чакат 4 месеца пари от държавата
 • 1 792 са новите случаи на COVID-19
 • 43-годишен хирург от Бургас загуби битката с COVID-19
 • Сезон без туристи: Отворени хотели, затворени ресторанти
 • Първи ден на частично затваряне: Пълни улици - празни кафенета и ресторанти (ОБЗОР)
 • Без пари за медиците на първа линия срещу COVID-19 в Поморие
 • Две отделения в областната болница на Ямбол спират да приемат пациенти
 • Хотелиери и ресторантьори искат облекчаване на противоепидемичните мерки
 • Деца спортисти на протест заради новите мерки срещу COVID-19
 • Пусти улици в първи ден на частично затваряне (СНИМКИ)
 • Психиатър: Мерките срещу COVID-19 ще доведат до покачване на агресията