Успех за медиците от COVID-19 зоната на ВМА - 90% от пациентите с коронавирусна инфекция са успешно излекувани, а в момента на болнично лечение при тях са едва седем души. 

За COVID-19 зоната разказват репортерът Кристина Газиева и операторът Явор Владимиров.

Петима от пациентите са в стационара на COVID-19 отделението. Медицинският екип влиза по няколко пъти на ден във всяка от стаите, за да се увери, че всичко е наред. Краси е шофьор на линейка на “Спешна помощ” и вероятно се е заразил по време на работа. 

А на 25 години Кристиана Келифарова е медицинска сестра от едва една година. Тя е тук от деня, в който приемат първия пациент с коронавирусна инфекция. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тя признава, че е имало страх, защото инфекцията е била непозната за тях. За първи път се сблъсква с подобно нещо и споделя, че се е нуждаела от много кураж, за да отмине всичко. Кристиана дава 12-часови дежурства, носейки костюм, маска, шлем… 

И всичко е почти наред, защото в интензивното отделение постъпват все по-малко пациенти. В момента в реанимацията се намират двама пациенти с коронавирус в тежко състояние, като само един от тях е интубиран от повече от седмица.

Снимка: btvnovinite.bg

А зад успеха на екипа от Зоната се крие строга дисциплина. ВМА се нареди сред болниците и с най-малко заразен медицински персонал. 

Как минава един ден в COVID-19 зоната на ВМА - гледайте цялата история в предаването "120 минути" от 17:00 часа.