Вчера от пловдивската болница "Пълмед" беше изписано семейство, излекувало се от COVID-19. Съпруг и съпруга разказаха пред „120 минути“, че са се пазили и не знаят откъде са се зарили.

Мъжът сподели, че много хора не му вярват, а той пожела на всички да са здрави, защото болестта е коварна.

58-годишната Йорданка Гечева влиза в болницата на 9-и април. Но не като санитар, каквато е работата ѝ, а като пациент.

Снимка: bTV

"Нямах мирис, нямах вкус и със слаба температура - нищо друго...и отпадналост. Веднага казаха, че съм за приемане, вземаха ме, направиха ми снимка и веднага ме вземаха в отделението“, споделя Йорданка Гечева, преборила COVID-19.

Снимка: bTV

Няколко часа по-късно за лечение постъпва и съпругът ѝ. И двамата са в най-рисковата група - възрастни с придружаващи заболявания.

„Дробът ми имаше двустранна пневмония, но аз дишах лесно, но при мене аз не можех да мина 3-4 метра - изобщо все едно някой ме натискаше отгоре и никакви сили - не можех да се храня, повръщах - като вдигна нещо към устата и повръщах, иначе обонянието ми не се загуби – изобщо“, каза Никола Гечев, преборил COVID-19.

Снимка: bTV

Така съпруг и съпруга се борят заедно и срещу вируса.

„Като влезнахме и за 24 часа и спря да диша - тя просто не можеше да диша, интубираха я и тия 11 дена просто на никой не ги пожелавам, защото това е кошмар - нито можеш да седнеш, да легнеш - само мислиш за това... чакаш, чакаш, чакаш и това те убива направо“, казва Никола.

Снимка: bTV

„Когато са на апаратна вентилация не е добра прогнозата, особено тези, които са дълго време, но при тях се взеха своевременно решения и си излязоха благоприятно“, обясни Д-р Димитър Сотиров.

Доктор Сотиров, който се грижи за семейството, казва, че състоянието им е било изключително динамично. А рискът с механичната вентилация е бил оправдан.

„Тя влезе с дихателна недостатъчно, тя също имаше задух, затруднения, на другия ден засили и се взе решение да се интубира, защото се засили това“, казва докторът.

„Изследванията като ни направиха сега и на кръвта, и на снимките - казаха, че няма нищо общо с преди каквото е било - подобрението е много голямо, но да се пазим“, споделя Никола.

Йорданка казва, че не знае откъде точно е приела заразата. Спазвали са всички правила, защото осъзнават опасността. И призовават хората да последват примера им.

„Ние си имахме всякакви предпазни дрехи маски обувки, така че едва ли - спазвала съм всички хигиенни правила, които бях инструктирана, така че не мога да кажа, че съм се заразила от там... не знам“, казва Йорданка.

„Много от хората не вярват, знаете какви слухове се дават, ама на тоя му дали пари, това било манипулация - да не ги достига тази болест. Да се пазят много, но и ние си пазихме, но изглежда на всеки, на който му е писано - както казват старите хора. Но да не дава Господ да ги хваща, защото тогава ще си дадат сметка дали не е“, поясни Никола.

"Сега съм спокойна, щастлива съм, че съм вкъщи и че всичко туй е зад гърба ми – минало“, обясни излекувалата се жена.

  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции
  • 624 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 435 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 720 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!