Христо Иванов влиза в политиката през 2014 г. Става министър на правосъдието в служебния кабинет на Георги Близнашки. Следват извънредни избори и в парламента влизат 8 формации, сред тях и Реформаторския блок.

Реформаторите между думите и делата

На 29 октомври 2013 г. в телевизионно предаване Божидар Лукарски и Радан Кънев декларираха, че няма да се коалират с ГЕРБ и нямат никакво намерение да работят с тях.

Седмица по-късно стана ясно, че кабинет „Борисов“ ще има.

ГЕРБ и Реформаторския блок подписаха коалиционно споразумение.

Така Бойко Борисов се връща на власт след управлението на Пламен Орешарски. Това се случва след продължителни граждански протести, в които участва и Христо Иванов:   

"Ако протестът наистина е срещу мафията, това значи, че е и срещу Борисов, Цветанов и ГЕРБ като модел на партийно строителство и управление. След появяването днес на площада на тези две мутри като официализирани съорганизатори на протеста, позицията, че сега протестираме срещу Орешарски, а когато ГЕРБ дойдат на власт, ще протестираме срещу тях, става невъзможна за удържане", написа на 4 септември 2013 г. Христо Иванов в пост във „Фейсбук“.

ГЕРБ поемат властта в коалиция с Реформаторския блок и партията на Георги Първанов - АБВ. Христо Иванов не само не протестира срещу тях, а става министър на правосъдието в кабинета, начело с Бойко Борисов.

На 7.11.2014 г. в телевизионно предаване той каза: „За мен беше изключително трудно решение, което аз взех единствено, защото в този конкретен сектор имаме шанс за крачка напред, какъвто аз, откакто работя в него, не съм виждал.

Христо Иванов От протестиращ до министър

Христо Иванов влиза във властта със заявката за правосъдна реформа. Основната й цел: да се ограничи влиянието на главния прокурор при избора на членовете във Висшия съдебен съвет.

На 4.01.2015 г. в предаването „Лице в лице“ той заяви:

„Единство има и аз съм много благодарен за подкрепата на изброените партии от мнозинството“.

Три месеца по-късно обаче парламентарната група на ГЕРБ изненадващо внася в Народното събрание предложения за промени в Закона за съдебната власт независимо от законопроекта, подготвян от правосъдния министър. Тези промени, според Иванов, отразяват вижданията на главния прокурор тогава Сотир Цацаров.

„Аз много се радвам, че той избра да ги внесе през тази група“, каза тогава Христо Иванов.

Въпреки че внасят различен законопроект, и премиерът Борисов, и депутатите му заявяват, че продължават да стоят и зад текстовете, които пише Христо Иванов.

Главният прокурор пък изтегля представителите на държавното обвинение от работната група, която обсъжда проекта на Иванов.

Цацаров твърди, че война няма, но три месеца по-късно предлага примирие, в името на правосъдната реформа, която да започне с конституционни промени:

На 6.7.2015 г. Цацаров заявява преди заседанието на ВСС: „Може би, ако я кажа по друг начин - да свалим томахавките и да вземем писалките“.

23.07.2015 г.

Няколко дни по-късно Бойко Борисов и коалиционните партньори започват разговори за подкрепа с всички парламентарно представени партии.

След 4 денонощия е обявен за постигнат "исторически компромис". Реформаторите се отказват от част от реформите си, а ДПС се съгласяват да подкрепят останалите:

"Това е един изключителен знак към народа, към Европа“, каза тогава Бойко Борисов.

Този "изключителен знак към народа" трае само от лятото до зимата, когато е второто обсъждане на конституционните промени. Между първо и второ четене коалиционният партньор АБВ внася предложения за поправки в текстовете, включително и за избора на съдийската и прокурорската колегии.

Тези предложения са в синхрон с условието, което от ДПС по-рано поставят, за да подкрепят законопроекта на второ четене. Това на практика зачерква т,н. "исторически компромис". 

На 9.12.2015 г., въпреки заявената подкрепа за реформата на правосъдния си министър Христо Иванов, ГЕРБ подкрепят предложенията на АБВ.

„С това гласуване стана една важна стъпка, символична, към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието“, заяви Христо Иванов.

На 9 декември 2015 година Христо Иванов подава оставка като правосъден министър. Докато парламентът гласува и приема спорните текстове, премиерът Борисов играе футбол с Бистришките тигри. 

Христо Иванов от министър до протестиращ

След своята година в кабинета на Бойко Борисов, Христо Иванов се връща към опозиционното говорене срещу него и ГЕРБ, но остава в политиката начело на "Да, България" и малко по-късно като съпредседател на "Демократична България".

Акцията „Росенец“

Акцията на Христо Иванов на брега в парка „Росенец“ на 7 юли и акция на прокуратурата в президентството на 9 юли тази година поставиха началото на граждански протести с искане на оставките на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

В разгара на протестите през август Христо Иванов е замесен в скандал – по време на негово живо включване във „Фейсбук“ се приближава бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и отправя към Иванов реплика за "Маджо".

"- Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо....
-
Чакай сега, че правим лайф.
-
Само да ти кажа, обадил се на Маджо.
-
После ще говорим".

„Аз съм го спрял да продължи да разговаря в ефир, за да не го излагам на риск, а не, защото искам да крия нещо с Маджо, когото изобщо не познавам и нямам нищо общо с него“, обясни по-късно Иванов.

"Аз на един мой министър, бивш, само като му видях гузната физиономия, уплашена, как викаше: "Бягай, бягай". Той знае какво прави... За всичко може да се оправдаеш, но гузната физиономия не може да я оправдаеш“, коментира от джипа си ситуацията премиерът Бойко Борисов.

„Кога Бойко Борисов ще излезе и ще разкаже за своите лични връзки с Пашата, с Маджо и със СИК. Кога ще стане това нещо?, отвърна на свой ред Христо Иванов.

Борисов не излиза да разкаже за Пашата, Маджо и СИК, но месец по-късно пред партийния актив разказва за първата си среща с Христо Иванов:

„Румяна Бъчварова може да ви каже как доведе скришно Христо Иванов закулисно в офиса на ГЕРБ, за да ми каже колко ме обича“, разказа Бойко Борисов.
 
„Никога не съм му казвал, че го обичам... Това е човек, който лъже в абсолютна самозабрава и си измисля неща. Имал съм два разговора с Борисов преди да стана част от правителството. Тогава Борисов ми каза, че няма да пипаме прокуратурата. Аз се съгласих, защото имах намерение да не се съобразя с тези негови намерения... и не е въпросът кой какво е казал, а кой какво е правил“, контрира Христо Иванов.

А на прага на следващите парламентарни избори отново стои въпросът за бъдещите действия, а не за думите. На 26 септември Христо Иванов пише във „Фейсбук“: "ГЕРБ не е годен субект за коалиране!". 

Такава ли ще остане позицията на Христо Иванов и „Демократична България“ и след вота, ще разберем най-късно през март, когато трябва да се проведат редовните парламентарни избори.