„Изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо“ – тази реплика на бившия депутат Димитър Ламбовски към лидера на „Да, България“ Христо Иванов по време на вчерашния протест на „Орлов мост“ предизвика сериозна полемика в медиите и социалните мрежи. В определени издания се появиха обвинения, че свързаният със застрахователната компания от 90-те СИК бизнесмен Младен Михалев е свързан с гражданското недоволство, а даже участници в демонстрациите поискаха съпредседателят на „Демократична България“ да даде обяснение за ситуацията.

Двамата участници в разговора разказаха пред камерата на bTV своите версии за станалото. Ламбовски обясни, че е искал да разкаже на бившия правосъден министър за опити да бъде спряно международно разследване срещу високопоставен български политик. Иванов, на свой ред, видя пропаганден опит ГЕРБ да го „пришият“ към чужд за него сюжет в опит да го злепоставят.

Какво казва Ламбовски?

„Имаме много случаи на открадване на бизнеси, на злоупотреба с обществен ресурс. В тази връзка съм говорил преди 2 седмици и повече с г-н Христо Иванов, за да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в 3 юрисдикции – става дума за високопоставен български политик, който доскоро е бил на най-високо ниво в държавната администрация“, обясни бившият депутат.

Той отказа да каже името на политика, но призна, че това е „тоя“, който се е обадил на Маджо. За самото обаждане разбрал от неназовано „трето лице“.

„Сикаджия никога не съм бил, бил съм 5 години в Управителния съвет на Първа източна международна банка, бил съм председател на Съвета на директорите на „Славия“ (…) Познавам г-н Михалев и съжалявам, че името му се намесва в този случай – за последен път съм го виждал преди повече от година, познаваме се от средата на 90-те (…) Предполагам, че, разчитайки на това, че сме в добри отношения и се познаваме от много години, може би по този начин („тоя“) е предполагал, че ще се проведе разговор с мен с цел под една или друга форма да не дам съответните показания“, обясни Ламбовски.

Защо искал да каже всичко това на Христо Иванов? „Исках впоследствие да се видим на спокойствие и да получа съвет как да подходим и да се даде публичност, ако срещу мен има определени пречки, които да ме спрат да дам съответната информация и под някаква форма да ме поставят под заплаха“, отговори бившият депутат. Така и не успели да се видят.

Той подчерта, че по своя воля е на протестите като гражданин и се е шегувал, когато е предупредил Иванов „да не ни забравиш, когато станеш премиер“: „Тази шега се поставя на преден план, свързва се с някакво влияние и някакви кръгове и аз, едва ли не, съм техен представител и се опитвам да влияя на протеста, уверявам Ви, че не е така“.

Какво казва Иванов?

Христо Иванов беше подложен на критики и за начина, по който реагира на думите на Димитър Ламбовски – дава му знак да не говори повече по време на записа и се отдалечава от него.

„Не ми беше реакцията на името на Маджо, а на това, че започва да говори за това как си е спрял телефона и не си вдига телефона. Не го познавам, не знам каква му е мотивацията, не знам какво го води, но знам, че е човек, който изнесе много фактология по изключително важен казус (като свидетел Ламбовски разказа подробности около казуса „Осемте джуджета“, разследван от Антикорупционния фонд – б.р.). Този казус не се разследва и такива хора, които излизат отвътре, много често стават обект на натиск“, коментира Иванов.

Моят рефлекс беше, че става дума за това, че Ламбовски е бил обект на някаква заплаха, подчерта лидерът на „Да, България“: „Ако не си дава сметка, че е онлайн, може да каже неща, които биха го поставили под заплаха. Поради това се опитах да го предупредя да не водим такъв разговор, не съм имал после такъв разговор с него и не мога да коментирам изобщо кого е имал предвид той“.

В последващ разговор Иванов призна, че при първия си разговор с Ламбовски е било споменато името на бившия началник на КФН и Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, но призна, че не знае дали разговорът с Маджо е свързан с това лице.

Иванов отбеляза, че ходи без охрана и всеки може да говори с него: „Очаквам да се появи някой тази вечер и да каже нещо, свързано с Чингис Хан и да трябва да се обяснявам и за това. При положение, че цяла България знаел, че Бойко Борисов има дебели корени със СИК, Маджо и Пашата, опитът на пропагандата на ГЕРБ да ни бъде пришита някаква връзка с човек, когото не познавам и с когото няма общо, е просто пропаганден начин да бъда оклепан“.