Излъчване на живо във „Фейсбук“ на лидера на „Да, България“ Христо Иванов от протестите на „Орлов мост“ в неделя вечерта разбуни духовете в социалните мрежи. 

Към него се приближава бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и споменава името на бизнесмена Младен Михалев – Маджо. 

„Я ме щракни, защото като станеш премиер, дет се вика, да не ни забрави. Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо“, казва в излъчваното на живо видео Димитър Ламбовски.

След това Христо Иванов предупреждава: Чакай сега, че правим лайф.

Ламбовски: Само да ти кажа, обадил се на Маджо. После ще говорим.

Името на бившият депутат Димитър Ламбовски се появи в медийното пространство през последните седмици като герой в разследване на Антикорупционния фонд срещу кръга около бившият следовател Петьо Петров – Еврото.

Сега твърди, че е говорил в неделя вечерта  с Христо Иванов.... за международно разследване на български политик, който обслужва олигархията у нас.

„Аз съм говорил преди две седмици с господин Христо Иванов, за да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в три юрисдикции -става въпрос за лице, което е много висше поставено, висш политик, който доскоро е бил на много високо ниво в държавната администрация“, заяви Димитър Ламбовски.

Каква е властта на човека, за когото говорите, може ли той да повлияе едно такова разследване ако кажете името му?

Няма да кажа името му, казах няколко пъти. Естествено, че всеки, който разпределя такъв ресурс, има лостове и механизми.

Този политик от сегашния кабинет на Борисов ли е?

Не.

Защо вие отидохте при Христо Иванов да му съобщите тази информация?

Защото исках да се видим след това, за да получа от него съвет как да подходиме и да дадем публичност, ако към мен някакви крачки да ме спрат да дам съответната информация.

Ламбовски казва, че се познава Маджо отдавна.

За последен път съм го виждал преди повече от  година, иначе се познаваме от средата на 90-те, когато бях в Първа източно международна банка, банката е работила според закона.

Личността според него се е свързал с Младен Михалев, защото знае, че са близки.

„Може би по този начин е предполагал, че ще се проведе разговор с мен, за да може по една или друга форма да не дам съответните показания“, каза Димитър Ламбовски.

Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов заяви, че прекъснал разговорът  в лайфа му с Ламбовски, защото се притеснявал за сигурността му. И потвърди, че и преди са се засичали на протеста.

„Аз нямам никакви причини до крия за какво сме разговаряли, другият човек, за който той спомена, е Мавродиев, бившия шеф на ББР. Не мога да ставам говорител на г-н Ламобвски. Аз съм разговарял с г-н Ламбовски за изключително важната тема за „Осемте джуджета“, той е искал друго да коментира, друго свързано с Мавродиев. Когато той дойде и каза тези думи, че си е спрял телефона, аз съм го спрял да разговаря в ефир, за да не го излагам  на риск този натиск да се материализира, а не, защото искам да крия нещо с Маджо, когото не познавам и нямам нищо общо с него, оттам нататък какви твърдения г-н Ламобвски иска да направи във връзка с Мавродиев, не мога да ставам, не искам да ставам пощенска кутия“, каза Христо Иванов, лидер на „Да, България“.

Стоян Мавродиев не беше открит за коментар. Той беше част от икономическия екип на ГЕРБ още при създаването на партията. В годините след това оглави Комисията за финансов надзор, а след това и Българската банка за развитие.

Освободен беше от банката по искане на премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че държавната финансова институция е отпуснала кредит на колекторска компания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!