Властта в момента е напълно делегитимирана и с действията си се подиграва с искането на хората те да решат кой да управлява България, като зад всичко това стои единствено желанието за заграбване на обществен ресурс. Това подчерта в студиото на „Лице в лице“ съпредседателят на „Демократична България“ и лидер на „Да, България“ Христо Иванов.

„Имитирайки чуваемост, управляващите правят обратното на това, което обществото очаква от тях (…) това вбесява хората и ги изкарва на улицата. (…) Бойко Борисов е проблемът – сега той щял да решава проблема дори без да се появи в парламента: с някаква Конституция, която не била Конституция, но все пак са я написали… но ВМРО щяла да пише преамбюла и да я дописва. Абсолютна подигравка с общественото мнение!“, заяви Иванов.

Според него действията на управляващите „инжектират безконтролност, инжектират гняв“.

По думите му хората искат нещо базово за демократичното общество – да се върне мандатът при тях и те да решат проблема: „Всеки да си напише конституцийката или каквито други дивотии е измислил, да се яви с тях на избори и в следващия парламент да се срещнем и да видим какво е решил суверенът и народът. Това искат хората, а не Бойко Борисов да им каже: „Аз ви чувам и сега ще направя точно обратното на това, което ми казвате – аз ще ви реша проблема, независимо от това, че ми казвате, че аз съм проблемът… всъщност печелейки време. Единственото, което правят, е да протакат и да печелят време за крадене“.

По думите му е ясно, че 160 гласа за ВНС няма да бъдат събрани и нова Конституция няма да има. Защо тогава се случва всичко това – Христо Иванов търси отговора в днешната реч на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ: „Той започна с едно изреждане на всички финансови инструменти, които смятат да усвояват. Започна с държавния бюджет, със зелената сделка, след това говори за антикризисния пакет на ЕС, след това – за фондовете. Той поиска да бъдат сега от това абсолютно делегитимирано управление да бъдат програмирани така, че да се гарантират паят и порциите и паят на Делян Пеевски и на Сарая“.

Той се обърна и към ВМРО, които се обявиха за образователен ценз за гласуване. Според него не може да бъдат лишавани хора от глас заради това, че българската държава с години не е изпълнявала това, което ѝ е вменено като задължение по Конституция – да осигури образованието на всеки човек в страната. Иванов се опасява от „гетоизиране на големи части от българското население“ и „апартейд“: „Това е безотговорно, това е взрив в основите на демократичната система“.