„Налага се да предлагаме спешни антикризисни мерки за спасение на държавата. Намираме се пред разпад на държавността. Трябва да обединим усилия, за да спасим държавността в името на България“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание при откриването на новия парламентарен сезон.

Снимка: btvnovinite.bg

„ДПС остава отговорна пред избирателите и всички български граждани. Нашата мисия е гарантиране на правата на гражданите, гарантиране на териториалната цялост на държавата и нейния суверенитет, свободна пазарна икономика с конкуренция. ДПС е за спешни решения в името на мира и стабилността“, каза Карадайъ.

„Войната между институциите доведе до кризата, в която се намираме днес, до критичната точка на хаоса. Тя е несравнима с никоя криза от началото на демокрацията досега“, смята лидерът на ДПС.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние веднага след изборите предупредихме ГЕРБ да съставят еднопартиен кабинет с ясна програма за управление, която да има широка подкрепа в Народното събрание, без да участваме във властта, да подкрепяме програмата за управление. Изборът на ГЕРБ беше този популистки коалиционен кабинет. Направиха този договор, който твърдят, че е програма за управление“.

„Преди 4 години избрахме Румен Радев като контрапункт на управлението на ГЕРБ, но вместо той да влезе в ролята на обединител на нацията, избра модела на противопоставяне. Реваншисткият модел на ГЕРБ. Румен Радев атакува правителството и Бойко Борисов, атакува Народното събрание, противопоставя съдии на прокурори, по този начин ерозират законодателната, съдебната и изпълнителната власт. Така ерозира и институцията на президента“, каза председателят на ДПС.

„Сега имаме от една страна протест с искане за предсрочни избори и служебен кабинет без ясна визия какво ще последва от това, а от другата се издигат искания за импийчмънт на президента и завършване на мандата без служебен кабинет. 4 години ДПС призовава основните политически сили да седнат на масата и да дефинират приоритетите на държавата, но това не се получи".

В тази ситуация, според лидера на ДПС, са нужни "краткосрочни мерки за спасение на държавата" през следващите няколко месеца:

1. Ясен и точен бюджет за преборване със социално-икономическата криза. България час по-скоро да приеме програма за усвояване на средствата от ЕС за кризата с коронавируса.

2. Оставка на правителството и на президента. 

3. Експертен кабинет, който да реализира антикризисните мерки и организира честни избори.

Вижте повече във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!