След спорна поправка в Конституцията правосъдният министър Христо Иванов хвърли оставка - втора във втория кабинет на Бойко Борисов. А лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че от днес е опозиционен депутат.

Оставката беше подадена, след като съдебната реформа във вида, предложен от него, не мина.

Прие се разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет така както го предложи АБВ, а не както го искаха Реформаторите. Така в прокурорската колегия политическата квота ще е по-малка от професионалната.

Според приетите текстове в прокурорската квота прокурорите ще са 6, а политическите лица - 5. Реформаторите настояваха съотношението да е 6 на 6.

Дебатът по темата продължи дълго, но Реформаторите не можаха да променят мнението на цели 193-ма депутати. И започнаха обвиненията в задкулисие - защото ДПС в началото бойкотираха конституционната реформа, но впоследствие обявиха, че просто пултовете им за гласуване не са работели.

От ДПС пък намекнаха, че без тях промените не биха били възможни поради липса на достатъчно гласове.

Снимка: btvnovinite.bg

Оставката на Христо Иванов разтресе коалицията. Веднага след него от управлението се оттегли и лидерът на ДСБ Радан Кънев.  

„Първо, искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител. Аз вече съм опозиционен депутат”, отсече той.

Това обаче било лично решение. Политическите решения на ДСБ и Реформаторите тепърва предстоят. Реакциите на партньорите в коалицията също не закъсняха.

„По-добре късно, отколкото никога, той беше спънка за развитието на реформата в съдебната власт”, беше коментарът на лидера на АБВ Георги Първанов за оставката на Христо Иванов.

„Министър Христо Иванов имаше и все още има подкрепа на парламентарната група на ГЕРБ. Ние сме го доказали неколкократно”, увери Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Новината за оставката завари Борисов на футболен мач на Бистришките тигри по време на обедната му почивка. По-късно премиерът прие оставката на Иванов, след като двамата се срещнаха в Министерския съвет.

Заедно с Иванов се оттеглиха и тримата му заместници, чиито оставки също бяха приети.

Тази вечер на Орлов мост се събраха протестиращи срещу приетите промени в Конституцията.

Все още не е ясно кой ще поеме поста на правосъден министър в кабинета. Вицепремиерът Румяна Бъчварова обяви, че премиерът очаква предложение от РБ, но и ГЕРБ също може да предложат кандидат.

Засега най-активно за поста се спрягат имената на Даниел Вълчев и Меглена Кунева.