Да свалим томахавките и да вдигнем писалките. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в компанията на правосъдния министър Христо Иванов преди заседание на ВСС, предаде агенция „Фокус”.

„Аз разсъждавам по четири пункта и това са максимум прагматизъм и нула популизъм”, добави още Цацаров. Той обясни, че разчита на експертни законопроекти, а не такива, които са писани на коляно.

На двата ъгъла срещу сградата на висшия съдебен съвет две групи протестиращи чакаха главния прокурор и министъра на правосъдието. Едните искаха оставката на ВСС, контрапротестиращите - също. И настояваха за ново правосъдие и конституция. Не можаха да обяснят защо не са заедно.

Цацаров и Иванов отидоха при двете групи поотделно.

„Проблемът е в прокуратурата, проблемът на второ място е в МВР и на трето място проблемът е в ДАНС, по точно в нейните правомощия”, подчерта Цацаров и настоя измененията да се водят паралелно.

„Вътре в проекта за конституцията има фрази които са тотална безсмислица, ама нали се сещате, че тези хора са го внесли защото им го е написал един консултант”, каза още Цацаров по повод проектът за конституцията на ГЕРБ. Според него бил написан „на коляно”

Цацаров настоя това което е внесено да бъде коригирано и „шлифовано”. Това може да се случи до седмица. Според Христо Иванов на есен ще има конкретни предложения и диалогът ще е на друго на ниво.

„Аз никога не съм вдигал томахавката, просто си я нося”, каза Цацаров пред медии. „Тъй като аз имам само писалка, мога просто да я вдигна”, коментира Христо Иванов на влизане в заседанието.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!